mariuszzar (12th-March-2017)
Przez tydzień się bujałem Q30 2.0t z AWD powiem Wam, że ten samochód bardzo dużo zyskuje po zapoznaniu się. Od razu zastrzegam, że porównywanie go do samochodów z innych segmentów nie ma sensu, bo to tak jakby porównywać Q50 do ZondyNa początku byłem zniesmaczony - ogólnie jakoś mi nie podchodził, ale po przejechaniu 200km się przyzwyczaiłem do innego wnętrza i pozycji. Po dwóch dniach zacząłem zauważać detale stylistyczne i po dokładnym przyjrzeniu się samochód zaczął mi się podobać. Po następnych kilku dniach zaczął się podobać nawet bardzo
Silnik daje radę, ekonomia na przyzwoitym poziomie, skrzynia biegów jak to dwusprzęgłówki - w niektórych sytuacjach świetna, przy zwykłej jeździe bardzo dobra, przy pałowaniu trzeba wiedzieć jakie są jej słabe strony, żeby się nie sparzyć. Kiedyś jak widziałem Q30 to zastanawiałem się po co to zrobili i kto to kupuje, ale teraz po dokładnym zapoznaniu się mogę śmiało stwierdzić, że samochód jest co najmniej bardzo dobry i ma sens. Od ceny kompletnie abstrahuję, bo nawet nie wiem ile kosztował egzemplarz którym jeździłem. Jeżeli ktoś szuka samochodu segmentu C z dobrej jakości wnętrzem, przyzwoitymi osiągami i AWD to jak najbardziej polecam przyjrzeć się Q30.
czejzee (19th-June-2017)
Dodam, że to auto miało najlepszy czas na torze Jastrząb. QX70 5.0, Q50 3.0t, Hybrydy miały gorszy czas. A to dlatego, że jest mały, zwinny, lżejszy i chyba lepsza skrzynia? Czy to to samo co w Q50?
wrzucampiatke.pl | testy aut | zdjęcia | video
Skrzynia jest "inna" jeżeli dobrze się rozplanuje zmiany biegów to jest lepsza niż w Q50. Skrzynia Q50 to normalny klasyczny automat (z agresywną blokadą) który jak na tą klasę skrzyń jest dobry, ale nic poza tym.
czejzee (19th-June-2017)
Q30 w wersji Sport naprawde dobrze wyglada. Bardzo ladne auto.
czejzee (19th-June-2017)
Panowie, szukam QX30 w USA i tu moje pytanie odnośnie części. Sporo do niego pasuje od Merca A, CLA itp? bo i tak też podpowiada mi allegro. Wiecie może jak jest w elemntami podzderzakiem, wzmocnieniami, az tak mocno zapożyczyli konstrukcję czy wspołne grato to tylko chłodnice itp???