Poka? wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: FX35 2005 - komputer diagnostyczny nie wykrywa klimatyzacji

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Jun 2020
    Mieszka w
    Poland
    Jeździ
    FX35, 2005
    Podziękował
    1
    Otrzymał podziękowanie 0 raz/y

Domy?lnie FX35 2005 - komputer diagnostyczny nie wykrywa klimatyzacji

Cześć!

Historia jest dość specyficzna i zapewne nikt nigdy nie spotkał się z takim przypadkiem...
    Zauważyłem że cyklicznie mam paloną grzałkę w sondzie lambda. Zaniepokoiło mnie to i zacząłem szukać przyczyny. Po rozebraniu komputera silnika zauważyłem taką rzeźbę :

Gdy odłączyłem ten skomplikowany dolutowany układ przestała działać klimatyzacja.
    Wymieniłem czujnik cisnienia klimatyzacji na nowy, uzupełniłem czynnik gazem i zaczęły się cyrki. Po odpaleniu na tym komputerze z rzeźbą po wymianie czujnika zaczeły wiatraki pracować na maxa (klimatyzacja działa), niezależnie od temperatury silnika. Gdy wsadziłem nowy komputer (bez rzeźby) wiatraki działają prawidłowo, ale dalej nie ma klimatyzacji.
    Sprawdzaliśmy dwoma zaawansowanymi komputerami połączenie z układem klimatyzacji, ani na jednym ani na drugim komputerze nie wykrywa tego układu.
    Na pewno ktoś coś porzeźbił, pytanie jak się za to zabrać, co to może być? Może ktoś z Was wyczyta z tej rzeźby z komputera co autor miał na myśli. Ewentualnie może znacie kogoś na dolnymśląsku kto podjąłby się doprowadzenia tego do porządku?

Z góry dzięki za pomoc.

FAN INFINITI - Admin & Wujek Dobra Rada Avatar sirtrojan
    Do??czy?
    Jan 2010
    Mieszka w
    Warszawa
    Jeździ
    było: INFINITI FX35 '06 -> teraz Accord '08 2.0
    Podziękował
    280
    Otrzymał podziękowanie 325 raz/y

Domy?lnie

Przyznam ze rzeźba niezła i co najlepsze w sumie działa

Chyba najlepiej byłoby wsadzić nowego kompa. Niestety nie mam kogo polecić. Może zapytaj w firmie co np naprawia BCMy Nissana. Logika działania komputera w tych autach powinna być podobna jak nie identyczna.
    pozdrawiam
    -Grzegorz-

__________________________________________________ _____________________________

SOLD : '06 Brillant Silver/Black | Tech | Sport | Touring | HF package |Sponsors: STILLEN: STB | COLD AIR INTAKE |Z-TUBE | MOTORDYNE: 5/16 ISO |PLENUM SPACER|GIANELLE: 20" Spidreos
    Teraz: Honda Accord Tourer '08 2.0 LPG Cobalt Blue oraz Volvo V70 '02 D5 165 KM .

Proszę kolegów z zadawanie pytań na forum publicznym a nie na PW.
    Problem, który znajdzie sie na forum szybciej doczeka się odpowiedzi i jednocześnie posłuży innym forumowiczom.

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Jun 2020
    Mieszka w
    Poland
    Jeździ
    FX35, 2005
    Podziękował
    1
    Otrzymał podziękowanie 0 raz/y

Domy?lnie

Kupiłem nowy komputer i tak jak opisałem wyżej - na nowym komputerze brak klimatyzacji.
    Na chłopski rozum - skoro z ECU podajemy napięcie do klimy na sztywno, to znaczy że do ECU nie dochodzi informacja o tym, żeby załączyć sprężarke. Informacje te zbiera z czujników moduł klimatyzacji (ten za radiem) i chyba zacznę od jego wymiany. Jeśli to nie będzie to, to ewidentnie coś jest na kablach CAN i oddam go do elektryka, który powiedział że spróbuje coś popatrzeć.

Forumowy wyjadacz
    Do??czy?
    Apr 2016
    Mieszka w
    KRK / RZE
    Jeździ
    14' Q50S Hybrid
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 145 raz/y

Domy?lnie

Nie wiem jak w FX, ale w hybrydowym Q50 moduł klimatyzacji nie daje się skanować na samym zapłonie. Zgłasza się na szynie CAN dopiero po uruchomieniu silnika. Niemniej w hybrydzie jest elektryczny kompresor, więc może to nie dotyczyć aut z kompresorem na pasku. Dziwne, że nie wali błędami U1000 jak się sterownik HVAC nie zgłasza na szynie...

Forumowy wyjadacz Avatar Shimomura
    Do??czy?
    Jan 2017
    Mieszka w
    Kraków / Bytom
    Jeździ
    FX35, 06, Diamond Graphite Metallic
    Podziękował
    28
    Otrzymał podziękowanie 87 raz/y

Domy?lnie

Prawie każdy fx z tych lat jest po wielu podmiankach modułu komfortu (ac amplifier) z tytułu problemów z odpalaniem na zimno, odpowiada on też za klimatyzację. Znajdziesz go pod radiem, sprawdz nr części czy w ogole zgodny z serwisówką.Może tu tkwi problem

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka
    pozdrawiam, Artur.

Podobne w?tki

1. KUPIĘ ramka radia panel klimatyzacji FX35/45
    By thefi in forum Infiniti - dyskusje i wątki ogólne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 13th-March-2022, 23:17
  2. Komputer, sterownik , moduł klimatyzacji - naprawa
    By Shimomura in forum Audio, Nawigacja & Elektronika
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 3rd-March-2022, 11:26
  3. Przewody klimatyzacji FX35
    By cauterize in forum FX/QX
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 1st-August-2019, 11:57
  4. Fx35 2005
    By adrianramus in forum Nasze INFINITI + Opis !!!
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 30th-October-2016, 21:22
  5. Instrukcja do FX35 2005
    By BORYS69 in forum Instrukcje
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 6th-December-2015, 23:50

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

• Nie mo?esz zak?ada? nowych tematów
  • Nie mo?esz pisa? wiadomo?ci
  • Nie mo?esz dodawa? za??czników
  • Nie mo?esz edytowa? swoich postów