Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Poka? wyniki od 11 do 20 z 44

Temat: Wymian oleju w skrzyni QX 80 5,6 L

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mateusz ex37
    Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX80
    Podziękował
    91
    Otrzymał podziękowanie 191 raz/y

Domy?lnie

To jest Japoniec. Już dwa razy montowaliśmy na starej uszczelce i nic nie cieknie ani się nie poci.
    UWAGA W moich postach wyrażam własne zdanie na podstawie posiadanych kilkunastu Infiniti które mieliśmy i mamy w domu i u znajomych. Samodzielnie z pasji do mechaniki naprawiamy nasze auta. Regulujemy zawory itd. Nie Jesteśmy wyrocznią, piszę na podstawie doświadczenia z marką Infiniti. Pisze jak jest. Forum to nie klub wzajemnej adoracji. Jak Infiniti coś spartoliło to o tym piszę.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar lukasz32
    Do??czy?
    Aug 2014
    Mieszka w
    Częstochowa
    Jeździ
    RC-F + CT200h "F"
    Podziękował
    62
    Otrzymał podziękowanie 121 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? Mateusz ex37 Zobacz post
    To jest Japoniec. Już dwa razy montowaliśmy na starej uszczelce i nic nie cieknie ani się nie poci.
    Nie mówmy o tym głosno, choć my to wiemy. Przyjdą młodociani "bogole", którzy dumnie serwisują i posądzą nas o druciarstwo :-)
    Było: G35c revup + M56s + FX50s + corvette C6 GS + corvette C7.
    Jest: lexus ct200h + lexus RC-F.

Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX80
    Podziękował
    91

Domy?lnie

Masz rację, książkowe to nie jest. :-( W niemcu bym tak nie zrobił. Kolega w niemcu wymienił uszczelkę na nową bo ciekło. Po wymianie nie ciekło. Lało się
    UWAGA W moich postach wyrażam własne zdanie na podstawie posiadanych kilkunastu Infiniti które mieliśmy i mamy w domu i u znajomych. Samodzielnie z pasji do mechaniki naprawiamy nasze auta. Regulujemy zawory itd. Nie Jesteśmy wyrocznią, piszę na podstawie doświadczenia z marką Infiniti. Pisze jak jest. Forum to nie klub wzajemnej adoracji. Jak Infiniti coś spartoliło to o tym piszę.

Dopiero dołączylem Avatar Gutek_WRB
    Do??czy?
    Apr 2025
    Mieszka w
    Warszawa
    Jeździ
    Infi QX 80-2017/srebny Smok
    Podziękował
    2
    Otrzymał podziękowanie 0 raz/y

Domy?lnie

Hej wszystkim.

Zrobiłem ostatnio wymianę przy 118390 Mil. statyczną oleju poprzez pompowanie go z skrzyni i do na warsztacie.

A wykonał polecany tu Serwis-Japonskich na ul.Oliwskiej 2 w Warszawie
    W sumie to druga wizyta u nich /szybciej klocki sprawnie wymienili.

Materiałem wymiany były olej przekładniowy Val axle pro 80W90 LS 1 L
    Olej AFT Ravcvt Fluid 4 L
    Rav transfer DFT 1 L
    Rav 75W90 - 1 L

Mechatroniki nie ruszali przy wymianie , opiłki nieznaczne były w dyfrach na korkach magnesowych, taką miałem informacje na moje pytanie .
    Filtr z siatką były przy wymianie odsysane przez pompkę,na serwisie ich nie myto i czyszczono, tu mam pytanie.
    Po ok. 3-5 000 km zrobić ponownie wymianę oleju z dolewką i w tedy niech wyczyszczą filtr i siatkę ?
    Jutro zrobię większą trasę (60 km) około ale jak jechałem to widoczne było cichsze i płynniejsze chyba działanie skrzyni.
    Więcej info dam po powrocie z Bieszczad po 15/11 jak się srebrny smok sprawował .
    Ostatnio edytowane przez Gutek_WRB ; 3rd-November-2025 o 10:10

Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX80
    Podziękował
    91

Domy?lnie

Cytat Napisa? Gutek_WRB Zobacz post
    Filtr i siatka wyssana prze pomkę i tu mam pytanie.
    Możesz to jakoś opisać ? Jakoś nie rozumiem co masz na myśli? Jaki filtr i siata wyssana przez pomyłkę?

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Gdanio
    Do??czy?
    Oct 2017
    Mieszka w
    Braniewo
    Jeździ
    FX 35,2005 CZARNY / Q50 3.5 Hybrid 2016 czerwony
    Podziękował
    107
    Otrzymał podziękowanie 141 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? Mateusz ex37 Zobacz post
    Możesz to jakoś opisać ? Jakoś nie rozumiem co masz na myśli? Jaki filtr i siata wyssana przez pomyłkę?
    Ja całego postu nie kumam
    Chyba na trzeźwo nie było pisane

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dopiero dołączylem Avatar Gutek_WRB
    Do??czy?
    Apr 2025
    Mieszka w
    Warszawa
    Jeździ
    Infi QX 80-2017/srebny Smok
    Podziękował
    2
    Otrzymał podziękowanie 0 raz/y

Domy?lnie

Poprawiłem posta na komputerze, poprzednio z telefonu było wysłane i może tak słabo wyszło pisanie.
    Po sobotniej przejażdżce (około 60 km) było czuć na trasie lepszą i cichszą prace skrzyni.
    W następny weekend jadę do Ustrzyk dolnych to zobaczę jakie tez będzie spalanie na trasie.

Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX80
    Podziękował
    91

Domy?lnie

Cytat Napisa? Gutek_WRB Zobacz post
    Filtr z siatką były przy wymianie odsysane przez pompkę
    Wybacz Gustawie ale dalej nie rozumiem o co chodzi.
    Nie mniej jednak.
    Czy warsztat zdejmował misę ze skrzyni?
    Nie mówię że warsztat zrobił źle.
    Ale.
    Po mojemu "książkowo" to by było olej spuścić, misę zdjąć i wyczyścić ją że szlamu. Tam są magnesy więc i je z opiłków oczyścić. Filtr siatkowy zdjąć i wyczyścić. Poskładać, zalać i jeździć. Po tych 3-5tys. wymienić statycznie już bez rozbierania.
    Nadal z twojego posta nie wszystko rozumiem. Ale auto na pewno będzie jeździć.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar lukasz32
    Do??czy?
    Aug 2014
    Mieszka w
    Częstochowa
    Jeździ
    RC-F + CT200h "F"
    Podziękował
    62
    Otrzymał podziękowanie 121 raz/y

Domy?lnie

Gutek - valvoline do skrzyni tu jeden kolega lał kilka lat temu, to coś było nie tak, musiał go zlać i prędko wymienić. Zapamiętałem tyle, żeby val do skrzyń infi nie lać. Statycznie to my tu wymieniamy 3x ale filtry czyścimy zdaje się od razu. Ktoś jeszcze pisał chyba na grupie lexusa, że po zdjeciu mechatroniki jeszcze półtora litra zlatuje, może warto.

Mateusz - bez zdejmowania misy to jakaś partyzantka. To jakby wymieniać olej w silniku bez wymiany filtra, gdzie fachowcy radzą wymieniać filtr 2x na 1 wymianę oleju, oczywiście nikt tego nie robi.
    Było: G35c revup + M56s + FX50s + corvette C6 GS + corvette C7.
    Jest: lexus ct200h + lexus RC-F.

Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX80
    Podziękował
    91

Domy?lnie

Łukaszu - Dlatego napisałem o zdjęciu misy. W samej misie pozostaje trochę oleju. I o tym, że należy poluzować mechatronikę też w którymś wątku pisałem. Podsyłałem nawet nasz film z tej procedury.

Natomiast ciężko sobie mi wyobrazić wymianę filtra, bez spuszczania oleju.W Infiniti Filtr jest na dole więc odkręcając filtr wylewa się olej. Czy nie miałeś na myśli wymiany filtra co drugą wymianę oleju? W Interwałach Lexusa tak właśnie mam, ale to jest jakaś głupota. Filtr kosztuje 12 zł.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Podobne w?tki

1. Filtr oleju do skrzyni biegĂłw
    By Truman23 in forum Skrzynia biegów
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 7th-July-2022, 12:43
  2. Pomiar oleju w skrzyni
    By Mateusz ex37 in forum Skrzynia biegów
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 18th-April-2022, 19:47
  3. 3.5H Q50s - wymiana oleju w skrzyni
    By Irasfox in forum Silnik i Skrzynia biegów