Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Poka? wyniki od 11 do 20 z 54

Temat: spalanie

FAN INFINITI - Admin & Wujek Dobra Rada Avatar sirtrojan
    Do??czy?
    Jan 2010
    Mieszka w
    Warszawa
    Jeździ
    było: INFINITI FX35 '06 -> teraz Accord '08 2.0
    Podziękował
    280
    Otrzymał podziękowanie 325 raz/y

Domy?lnie

hmm Irek jak przez ostatnie 10 lat smigałem dieslami wiec nie musisz mnie edukować odnośnie działania i budowy
    chodzi mi raczej o to że w stanach nie ma diesli i mało kto wie z czym to się je.

Nowe diesle są spoko ale tu Marek ma racje. Jakoś paliwa wykańcza delikatnej budowy podzespoły układu paliwowego.
    Dochodzi do tego nieumiejętna eksploatacja - patrz np studzenie turbin i diesle staja się awaryjniejsze od benzyn ( wolno ssaków).
    pozdrawiam
    -Grzegorz-

__________________________________________________ _____________________________

SOLD : '06 Brillant Silver/Black | Tech | Sport | Touring | HF package |Sponsors: STILLEN: STB | COLD AIR INTAKE |Z-TUBE | MOTORDYNE: 5/16 ISO |PLENUM SPACER|GIANELLE: 20" Spidreos
    Teraz: Honda Accord Tourer '08 2.0 LPG Cobalt Blue oraz Volvo V70 '02 D5 165 KM .

Proszę kolegów z zadawanie pytań na forum publicznym a nie na PW.
    Problem, który znajdzie sie na forum szybciej doczeka się odpowiedzi i jednocześnie posłuży innym forumowiczom.

GRILL MASTER CHIEF Avatar slepy62
    Do??czy?
    Sep 2010
    Mieszka w
    Wieś pod WAWĄ
    Jeździ
    INFINITI Q50S HYBRID SPORT UPPER AWD MY17 Graphite Shadow / Graphite Leather + Q30
    Podziękował
    154
    Otrzymał podziękowanie 564 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? sirtrojan Zobacz post
    hmm Irek jak przez ostatnie 10 lat smigałem dieslami wiec nie musisz mnie edukować odnośnie działania i budowy chodzi mi raczej o to że w stanach nie ma diesli i mało kto wie z czym to się je.
    to nie była odpowiedź do Ciebie tylko dla US-erów, dlatego Cię cytowałem "co ci amerykanie wiedzą o dieslach..."

a co do jakości paliwa i jego wpływu na osprzęt... dlatego staram się tankować tylko na Statoil / BP / Schell - gold, v-power itd i płacę za litr z reguły więcej niż kosztuje PB'95 - choć teraz czasem tyle samo

co do filtra cząstek - zobaczymy - zawsze można go "wymontować", w C5 - przy jeździe po wa-wie w korkach czasem miałem problemy z zatykaniem (silnik na wolnych obrotach szarpał), w INFI jak widzę jest dopracowany i nie wymaga dłuższej jazdy z większą prędkością (dodatkowy wtrysk o ile pamiętam)

co do turbin - żadna filozofia - wsiadasz - odpalasz i czakasz 30-50s, po jeździe to samo, im dłuższa trasa tym... itd
    zresztą co za różnica - jeżeli chodzi o turbiny w diesel-ach czy benzynach... podobne zasady jeżeli chodzi o użytkowanie...
    Ostatnio edytowane przez slepy62 ; 16th-April-2011 o 10:30
    Pozdrawiam Irek

sold :
    - FX30dS PREMIUM MY10
    - Q50 HYBRID AWD PREMIUM UPPER MY14

Proszę kolegów o zadawanie pytań na forum publicznym a nie na PW.
    Problem, który znajdzie sie na forum szybciej doczeka się odpowiedzi i jednocześnie posłuży innym forumowiczom.

Do??czy?
    Sep 2010
    Mieszka w
    Wieś pod WAWĄ
    Jeździ
    INFINITI Q50S HYBRID SPORT UPPER AWD MY17 Graphite Shadow / Graphite Leather + Q30
    Podziękował
    154

Domy?lnie

KATALIZATOR i DPF w FX30d

"...sercem układu wydechowego jest katalizator spalin z blokiem metalowym, charakteryzujący się niższą stratą ciśnienia gazów wydechowych w porównaniu do katalizatora ceramicznego. Równie ważnym elementem układu jest katalityczny filtr cząstek stałych (DPF - Diesel Particulate Filter), umieszczony we wspólnej obudowie z katalizatorem. Siódmy wtryskiwacz, zamontowany w układzie wydechowym, włączany jest okresowo – podczas regeneracji „zapchanego” już filtra cząstek stałych. Wtrysk porcji paliwa powoduje chwilowy wzrost temperatury w filtrze i wypalenie się nagromadzonych w nim cząstek sadzy. To proces, którego kierowca jest zupełnie nieświadomy. Regeneracja filtra zapobiega zanieczyszczeniu oleju silnika przez niespalone paliwo, a możliwa jest także podczas niewielkiego obciążenia silnika, nawet na biegu jałowym. Zapewnia ona wysoką wydajność jednostki napędowej w każdych warunkach, przedłużając także żywotność oleju..."
    Ostatnio edytowane przez slepy62 ; 16th-April-2011 o 10:27
    Pozdrawiam Irek

sold :
    - FX30dS PREMIUM MY10

WSPÓŁZAŁOŻYCIEL FORUM Avatar Jacob_USA
    Do??czy?
    Jan 2010
    Mieszka w
    Milwaukee
    Jeździ
    Ford F250 6.0 Diesel, 300zx TT, G37x
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 12 raz/y

Domy?lnie

Albo proponuje zakupic turbo timer i nie bedziesz musial siedziec i czekac az turbiny ostygna
    __________________________________________________ __________________________________________________ ______________________________
    G35x 06 sold
    Nissan 300zx TT 90
    Nissan Rouge SL 11 sold
    Ford F550 12 sold
    Ford F250 06 sold
    Ford F250 00
    Dodge Ram 1500 04
    Nissan Leaf 14
    G37x 13

Forumowy wyjadacz
    Do??czy?
    Oct 2010
    Mieszka w
    chicago
    Jeździ
    fx35
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 0 raz/y

Domy?lnie

jednym slowem block benzynowego nie wytrzyma sprezania nawet po przerobce ok dzieki za wyczerpujace info

Do??czy?
    Sep 2010
    Mieszka w
    Wieś pod WAWĄ
    Jeździ
    Podziękował
    154

Domy?lnie

Cytat Napisa? Jacob_USA Zobacz post
    Albo proponuje zakupic turbo timer i nie bedziesz musial siedziec i czekac az turbiny ostygna
    Dzisiaj na spocie wyszło że nie trzeba - w dieslu Infi jest zamontowane dodatkowe chłodzenie turbo po wyłączeniu silnika...
    Pozdrawiam Irek

sold :
    - FX30dS PREMIUM MY10

Forumowy wyjadacz
    Do??czy?
    Oct 2010
    Mieszka w
    chicago
    Jeździ
    fx35
    Podziękował
    0

Domy?lnie

to diesele w europie maja turbo? fabrycznie?

jakie roczniki fx-a maja silnik diesela bo szukalem nie moglem znalesc

FAN INFINITI - Admin & Wujek Dobra Rada Avatar sirtrojan
    Do??czy?
    Jan 2010
    Mieszka w
    Warszawa
    Jeździ
    było: INFINITI FX35 '06 -> teraz Accord '08 2.0
    Podziękował
    280
    Otrzymał podziękowanie 325 raz/y

Domy?lnie

Grzechu diesel to nowosć montowana od 2010 roku. W zasadzie w każdym nowoczesnym i mocnym dieslu montowane jest turbo.
    Dla amerykanów cena może być odstraszająca bo oscyluje obecnie w granicach $ 100 k!
    pozdrawiam
    -Grzegorz-

__________________________________________________ _____________________________

SOLD : '06 Brillant Silver/Black | Tech | Sport | Touring | HF package |Sponsors: STILLEN: STB | COLD AIR INTAKE |Z-TUBE | MOTORDYNE: 5/16 ISO |PLENUM SPACER|GIANELLE: 20" Spidreos
    Teraz: Honda Accord Tourer '08 2.0 LPG Cobalt Blue oraz Volvo V70 '02 D5 165 KM .

Proszę kolegów z zadawanie pytań na forum publicznym a nie na PW.

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Oct 2010
    Mieszka w
    Kleszczów
    Jeździ
    FX 30d 2010
    Podziękował
    0

Domy?lnie

Czy ten cichy pisk po zgaszeniu diesla to chłodzenie turbiny? zastanawiałem się i sądziłem ,że to chłodzenie tarcz.

Do??czy?
    Sep 2010
    Mieszka w
    Wieś pod WAWĄ
    Jeździ
    Podziękował
    154

Domy?lnie

Zdaje sie że to wymuszone chłodzenie turbiny,
    też sie często zastanawiałem kombinowałem z kluczykami, chodziłem... szukałem...
    nie chciało się nosić do szkoły teczki...
    Pozdrawiam Irek

sold :
    - FX30dS PREMIUM MY10

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Podobne w?tki

1. STAG i spalanie
    By trocek in forum Infiniti i paliwa konwencjonalne i alternatywne / LPG / Diesel
    Odpowiedzi: 31
    Ostatni post / autor: 29th-July-2020, 15:46
  2. Spalanie oleju
    By neromax in forum Generalne Informacje i Pytania
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 23rd-March-2018, 20:09
  3. Spalanie
    By MISWRO in forum Generalne Informacje i Pytania
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 9th-July-2015, 22:16
  4. spalanie LPG w FX35
    By kawszyn in forum Infiniti i paliwa konwencjonalne i alternatywne / LPG / Diesel
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 22nd-February-2015, 03:42
  5. Wysokie spalanie wg komputera pokładowego
    By guziqs in forum Infiniti i paliwa konwencjonalne i alternatywne / LPG / Diesel
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 28th-April-2013, 22:53

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

• Nie mo?esz zak?ada? nowych tematów
  • Nie mo?esz pisa? wiadomo?ci
  • Nie mo?esz dodawa? za??czników
  • Nie mo?esz edytowa? swoich postów
  •