Cześć wszystkim. Latem tego roku zdecydowałem się na zakup Infiniti M35h z 2011 roku. Przed podjęciem decyzji starałem się dokładnie sprawdzić samochód pod każdym możliwym kątem – od stanu zawieszenia po funkcjonowanie poszczególnych przycisków w kabinie. Auto, biorąc pod uwagę swój wiek, było w bardzo dobrym stanie. Niestety, nie udało mi się zweryfikować wszystkiego, co – jak się okazało – miało istotne znaczenie w późniejszym użytkowaniu. Przykładowo, nie przetestowałem działania nawiewów w trybie ogrzewania, co latem nie wydaje się priorytetowe.

Nadszedł okres chłodów, a ja zadowolony wsiadłem do samochodu, uruchomiłem klimatyzację w trybie automatycznym i spokojnie udałem się do pracy. Przez kilka dni wszystko wydawało się w porządku, jednak zauważyłem pewną nieprawidłowość: z nawiewów po stronie kierowcy wydobywa się zimne powietrze, podczas gdy z nawiewów po stronie pasażera i z tyłu ciepłe. Próbowałem różnych konfiguracji – ustawiałem temperaturę na maksimum w swojej strefie, wyłączałem nawiewy w innych strefach, zmieniałem kierunki nawiewu (na nogi, twarz), ale efekt pozostawał bez zmian – zimne powietrze po stronie kierowcy.

Zacząłem szukać informacji na ten temat, m.in. w Internecie i na forach motoryzacyjnych. Natknąłem się na sugestie, że przyczyną może być uszkodzenie silniczka klapy odpowiedzialnej za przekierowanie ciepłego i zimnego powietrza. To dość popularny problem, więc zamówiłem nowy silniczek i przystąpiłem do działania. Po częściowym demontażu elementów pod kierownicą okazało się jednak, że samochód posiada aż trzy silniczki, a co ciekawe – wszystkie działają poprawnie.

Chciałbym prosić o pomoc osoby, które mogą mieć doświadczenie z podobnym problemem. Czy ktoś wie, co jeszcze może być przyczyną tego, że nawiew po stronie kierowcy nie działa prawidłowo, mimo sprawnych silniczków? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, które pomogą mi rozwiązać ten problem i cieszyć się ciepłym powietrzem w mojej strefie kierowcy.

Dziękuję i pozdrawiam.