Poka? wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Problem z nawiewem ze strony kierowcy (wieje zimnym)

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Aug 2024
    Mieszka w
    Kraków
    Jeździ
    M35h, 2011, szary
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 1 raz w 1 Poście

Domy?lnie Problem z nawiewem ze strony kierowcy (wieje zimnym)

Cześć wszystkim. Latem tego roku zdecydowałem się na zakup Infiniti M35h z 2011 roku. Przed podjęciem decyzji starałem się dokładnie sprawdzić samochód pod każdym możliwym kątem – od stanu zawieszenia po funkcjonowanie poszczególnych przycisków w kabinie. Auto, biorąc pod uwagę swój wiek, było w bardzo dobrym stanie. Niestety, nie udało mi się zweryfikować wszystkiego, co – jak się okazało – miało istotne znaczenie w późniejszym użytkowaniu. Przykładowo, nie przetestowałem działania nawiewów w trybie ogrzewania, co latem nie wydaje się priorytetowe.

Nadszedł okres chłodów, a ja zadowolony wsiadłem do samochodu, uruchomiłem klimatyzację w trybie automatycznym i spokojnie udałem się do pracy. Przez kilka dni wszystko wydawało się w porządku, jednak zauważyłem pewną nieprawidłowość: z nawiewów po stronie kierowcy wydobywa się zimne powietrze, podczas gdy z nawiewów po stronie pasażera i z tyłu ciepłe. Próbowałem różnych konfiguracji – ustawiałem temperaturę na maksimum w swojej strefie, wyłączałem nawiewy w innych strefach, zmieniałem kierunki nawiewu (na nogi, twarz), ale efekt pozostawał bez zmian – zimne powietrze po stronie kierowcy.

Zacząłem szukać informacji na ten temat, m.in. w Internecie i na forach motoryzacyjnych. Natknąłem się na sugestie, że przyczyną może być uszkodzenie silniczka klapy odpowiedzialnej za przekierowanie ciepłego i zimnego powietrza. To dość popularny problem, więc zamówiłem nowy silniczek i przystąpiłem do działania. Po częściowym demontażu elementów pod kierownicą okazało się jednak, że samochód posiada aż trzy silniczki, a co ciekawe – wszystkie działają poprawnie.

Chciałbym prosić o pomoc osoby, które mogą mieć doświadczenie z podobnym problemem. Czy ktoś wie, co jeszcze może być przyczyną tego, że nawiew po stronie kierowcy nie działa prawidłowo, mimo sprawnych silniczków? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, które pomogą mi rozwiązać ten problem i cieszyć się ciepłym powietrzem w mojej strefie kierowcy.

Dziękuję i pozdrawiam.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mateusz ex37
    Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX80
    Podziękował
    91
    Otrzymał podziękowanie 191 raz/y

Domy?lnie

Może durne pytanie ale masz wyłączony tryb dual? tj. Masz tą samą temperaturę ustawioną dla pasażera i kierowcy?

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Aug 2024
    Mieszka w
    Kraków
    Jeździ
    M35h, 2011, szary
    Podziękował
    0

Domy?lnie

Cytat Napisa? Mateusz ex37 Zobacz post
    Może durne pytanie ale masz wyłączony tryb dual? tj. Masz tą samą temperaturę ustawioną dla pasażera i kierowcy?
    Włączałem, wyłączałem nic z tego. Nawet kiedy zostawiłem tylko nawiew ze swojej strefy kierowcy, a inne wyłączyłem, nie pomogło, nadal wieje zimnym...

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Aug 2024
    Mieszka w
    Kraków
    Jeździ
    M35h, 2011, szary
    Podziękował
    0

Domy?lnie

Znalazłem problem, zapowietrzony okład ogrzewania. Teraz pytanie, jak odpowietrzyć układ w hybrydzie? Tam gdzie ma być odpowietrznik, tam nic nie ma. Dodaję zdjęcie odpowietrznika w Infiniti M37, dodatkowo zdjęcia swojego M35h i schemat M35h. Może ktoś robił wymianę płynu chłodzoncego w swoim hybrydowym Infiniti, to byłbym wdzięczny za info w jaki sposób odpowietrzyć nagrzewnicę. Dziękuję

Attached Images Attached Images

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Gdanio
    Do??czy?
    Oct 2017
    Mieszka w
    Braniewo
    Jeździ
    FX 35,2005 CZARNY / Q50 3.5 Hybrid 2016 czerwony
    Podziękował
    107
    Otrzymał podziękowanie 141 raz/y

Domy?lnie

Może to nie problem z odpowietrzeniem tylko z klapkami nawiewu
    Sprawdź dokładnie żeby rozebrać połowy auta

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Aug 2024
    Mieszka w
    Kraków
    Jeździ
    M35h, 2011, szary
    Podziękował
    0

Domy?lnie

Wszystko sprawdzone, wszystko działa. Nagrzewnica zapowietrzona.

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Aug 2024
    Mieszka w
    Kraków
    Jeździ
    M35h, 2011, szary
    Podziękował
    0

Domy?lnie

Przepraszam najmocniej, zapomniałem logicznie zakończyć temat nagrzewnicy w Infiniti M35h.
    Sprawa wygląda tak, że nagrzewnica sama się odpowietrza =), wystarczyło odrobinę czasu i cierpliwości. Mniej więcej po paru dniach jazdy odpaliłem nawiew i stąd wydobyło się ciepłe powietrze. Sprawdziłem poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym i faktycznie, poziom się zmiejszył, wystarczyło dolać zo poprawnego poziomu i cieszyć się jazdą.
    Mam nadzieję, że jeżeli ktoś będzie miał podobny problem ze swoim M35h, to znajdzie ten wątek i nie będzie tracił dużo czasu, nerwów i pieniędzy, żeby odpowioetrzyć swoją nagrzewnicę =)

8. Dzięki Wanozlo za powyższy Post:

sirtrojan (13th-August-2025)

Podobne w?tki

1. Dziwne zachowanie szyby od strony kierowcy
    By _Yoda_ in forum Audio & Elektronika
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 5th-September-2023, 21:08
  2. Kupię nadkole od strony kierowcy fx 2005
    By Leman79 in forum Kupię
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 15th-July-2022, 15:37
  3. [M30d] Brak świateł pozycyjnych z przodu i z tyłu od strony kierowcy