Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Poka? wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Powrot silnika dwusuwowego ?

Forumowy wyjadacz Avatar BPX33
    Do??czy?
    Jun 2024
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Jeździ
    Infiniti Q50S Hybrid, Suzuki Swift, Skoda Fabia II (służbowo)
    Podziękował
    44
    Otrzymał podziękowanie 23 raz/y

Domy?lnie

Ale napisz ile brał oleju, bo jestem ciekaw co na to właściciele niektórych modeli Opla (zarówno tych starych z lat 2000, jak i nowych), którzy już w instrukcji obsługi mieli zapis o możliwym poborze oleju na poziomie 1l na 1000km?

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mateusz ex37
    Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX80
    Podziękował
    90
    Otrzymał podziękowanie 177 raz/y

Domy?lnie

Nauczony posiadaniem Japońskich aut wiem, że te auta od wymiany do wymiany nie pobierają oleju tak, by trzeba było dolać. Natomiast technologia wroga potrafiła brać 3-4 setki między wymianami. ( u nas wymiana odbywała się co roku a roczny przebieg auta był na poziomie 6-7 tys) Wiernemu autom japońskich taka ilość jest niedopuszczalna przy przebiegu który dla Japończyka oznacza ledwie "dotarcie"
    UWAGA W moich postach wyrażam własne zdanie na podstawie posiadanych kilkunastu Infiniti które mieliśmy i mamy w domu i u znajomych. Samodzielnie z pasji do mechaniki naprawiamy nasze auta. Regulujemy zawory itd. Nie Jesteśmy wyrocznią, piszę na podstawie doświadczenia z marką Infiniti. Pisze jak jest. Forum to nie klub wzajemnej adoracji. Jak Infiniti coś spartoliło to o tym piszę.

Forumowy wyjadacz Avatar BPX33
    Do??czy?
    Jun 2024
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Jeździ
    Infiniti Q50S Hybrid, Suzuki Swift, Skoda Fabia II (służbowo)
    Podziękował
    44
    Otrzymał podziękowanie 23 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? Mateusz ex37 Zobacz post
    Nauczony posiadaniem Japońskich aut wiem, że te auta od wymiany do wymiany nie pobierają oleju tak, by trzeba było dolać.
    No mi w Swifcie ubywa między wymianami (zmieniam olej co max. 10 tys. km) ok. 0,5-0,8l. Teoretycznie mógłbym zalać przy wymianie olej do maksimum na bagnecie i nic nie dolewać, ale wolę wlać równo pomiędzy min, a max i dolać te dwa/trzy razy po 0,2-0,3l.

Cytat Napisa? Mateusz ex37 Zobacz post
    Natomiast technologia wroga potrafiła brać 3-4 setki między wymianami. ( u nas wymiana odbywała się co roku a roczny przebieg auta był na poziomie 6-7 tys)
    To jest "kosmetyczny" ubytek w takim razie. Dobrze, że nie miałeś do czynienia ze wspomnianymi wcześniej Oplami, bo byś się załamał psychicznie.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mateusz ex37
    Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX80
    Podziękował
    90
    Otrzymał podziękowanie 177 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? BPX33 Zobacz post
    To jest "kosmetyczny" ubytek w takim razie.
    Każdy ma swoje zdanie, ale ja uważam, że 3-4 setki na 6-7 tys.km to trochę dużo w kilku letnim aucie z przebiegiem 150 000km. Nawet jeśli jest to technologia niemiecka.
    UWAGA W moich postach wyrażam własne zdanie na podstawie posiadanych kilkunastu Infiniti które mieliśmy i mamy w domu i u znajomych. Samodzielnie z pasji do mechaniki naprawiamy nasze auta. Regulujemy zawory itd. Nie Jesteśmy wyrocznią, piszę na podstawie doświadczenia z marką Infiniti. Pisze jak jest. Forum to nie klub wzajemnej adoracji. Jak Infiniti coś spartoliło to o tym piszę.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mafioz
    Do??czy?
    Sep 2019
    Mieszka w
    Kraków
    Jeździ
    Infiniti G37S 2009 + 2013 Infiniti G37xS Coupe + Audi A6 3.0TFSI Quattro
    Podziękował
    9
    Otrzymał podziękowanie 56 raz/y

Domy?lnie

Mi w obydwu Infach nie ubywa oleju nic a nic

Mimo, że swojego G37 traktuje dość ostro. Od kilku lat cały czas zalewany 0w40 od Amsoila i poboru nie zauważyłem

G37xS zalewany 5w50 amsoila i tak samo, brak poboru oleju

A Audi to audi Coś tam oleju chlupnie, ale też bez tragedii
    2009 Infiniti G37S Coupe
    2010 Ford Crown Victoria 4.6V8 ( R.I.P.) ;(
    2013 Infiniti G37xS Coupe -> FOR SALE
    2013 Audi A6 C7 3.0TFSI Quattro -> FOR SALE
    2006 Mercedes E200 W211 -> Sprzedany

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Maxx
    Do??czy?
    Feb 2017
    Mieszka w
    Jaworzno
    Jeździ
    Q50s 2.0t 2016 Malbec Bl/ Nissan370z
    Podziękował
    117
    Otrzymał podziękowanie 130 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? BPX33 Zobacz post
    Wydaje mi się, że i tak wszystko rozbija się o serwisowanie. Ludzie w dzisiejszych czasach są tak przyzwyczajeni do tego, że wszystko jest bezobsługowe (a i producenci aut sami dokładają swoje olejami typu "long-life" i "zalecanymi" wymianami oleju co 30 tys. km), że niejednokrotnie auta firmowe robią po 50-80 tys. km bez wymiany oleju. W takich warunkach nawet najpancerniejszy silnik świata nie pożyje zbyt długo...

...

"Jak się dba, tak się ma!"
    tez tak mi sie wydaje ze chodzi o serwisowanie i dobór odpowiedniego oleju do specyfiki uzytkowania
    nasze Q50 2.0t z "technologią wroga" na pokładzie ma zmieniany olej co 10tys ( Amsoil 0w40 )i nie bierze nic , a przebieg przekroczył juz 130tys km
    producent zaleca wymiane co 20 tys w UE , w US coś w okolicach 15 tys lub częściej jesli pojazd jest użytkowany w trudnych warunkach np. częsta jazda w korkach, ekstremalne temperatury, jazda z dużym obciążeniem

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne w?tki

1. 2.2D Kontrolka silnika
    By Dan-84 in forum Silnik i Skrzynia biegów
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 19th-June-2020, 10:26
  2. Rozruch silnika
    By BAJZEL in forum Audio & Elektronika
    Odpowiedzi: 132
    Ostatni post / autor: 24th-May-2020, 18:02
  3. 2.2D bledy silnika
    By _logain in forum Silnik i Skrzynia biegów
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 27th-April-2018, 20:11
  4. Rozgrzewanie się silnika
    By Luckystar81 in forum Silnik i Skrzynia biegów
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 6th-March-2017, 14:24
  5. Zużycie silnika na lpg
    By milo222 in forum Infiniti i paliwa konwencjonalne i alternatywne / LPG / Diesel
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 20th-April-2014, 13:57

Uprawnienia

• Nie mo?esz zak?ada? nowych tematów
  • Nie mo?esz pisa? wiadomo?ci
  • Nie mo?esz dodawa? za??czników
  • Nie mo?esz edytowa? swoich postów
  •