Ale napisz ile brał oleju, bo jestem ciekaw co na to właściciele niektórych modeli Opla (zarówno tych starych z lat 2000, jak i nowych), którzy już w instrukcji obsługi mieli zapis o możliwym poborze oleju na poziomie 1l na 1000km?![]()
Ale napisz ile brał oleju, bo jestem ciekaw co na to właściciele niektórych modeli Opla (zarówno tych starych z lat 2000, jak i nowych), którzy już w instrukcji obsługi mieli zapis o możliwym poborze oleju na poziomie 1l na 1000km?![]()
Nauczony posiadaniem Japońskich aut wiem, że te auta od wymiany do wymiany nie pobierają oleju tak, by trzeba było dolać. Natomiast technologia wroga potrafiła brać 3-4 setki między wymianami. ( u nas wymiana odbywała się co roku a roczny przebieg auta był na poziomie 6-7 tys) Wiernemu autom japońskich taka ilość jest niedopuszczalna przy przebiegu który dla Japończyka oznacza ledwie "dotarcie"
UWAGA W moich postach wyrażam własne zdanie na podstawie posiadanych kilkunastu Infiniti które mieliśmy i mamy w domu i u znajomych. Samodzielnie z pasji do mechaniki naprawiamy nasze auta. Regulujemy zawory itd. Nie Jesteśmy wyrocznią, piszę na podstawie doświadczenia z marką Infiniti. Pisze jak jest. Forum to nie klub wzajemnej adoracji. Jak Infiniti coś spartoliło to o tym piszę.
No mi w Swifcie ubywa między wymianami (zmieniam olej co max. 10 tys. km) ok. 0,5-0,8l. Teoretycznie mógłbym zalać przy wymianie olej do maksimum na bagnecie i nic nie dolewać, ale wolę wlać równo pomiędzy min, a max i dolać te dwa/trzy razy po 0,2-0,3l.
To jest "kosmetyczny" ubytek w takim razie. Dobrze, że nie miałeś do czynienia ze wspomnianymi wcześniej Oplami, bo byś się załamał psychicznie.![]()
UWAGA W moich postach wyrażam własne zdanie na podstawie posiadanych kilkunastu Infiniti które mieliśmy i mamy w domu i u znajomych. Samodzielnie z pasji do mechaniki naprawiamy nasze auta. Regulujemy zawory itd. Nie Jesteśmy wyrocznią, piszę na podstawie doświadczenia z marką Infiniti. Pisze jak jest. Forum to nie klub wzajemnej adoracji. Jak Infiniti coś spartoliło to o tym piszę.
Mi w obydwu Infach nie ubywa oleju nic a nic
Mimo, że swojego G37 traktuje dość ostro. Od kilku lat cały czas zalewany 0w40 od Amsoila i poboru nie zauważyłem
G37xS zalewany 5w50 amsoila i tak samo, brak poboru oleju
A Audi to audiCoś tam oleju chlupnie, ale też bez tragedii
2009 Infiniti G37S Coupe
2010 Ford Crown Victoria 4.6V8 ( R.I.P.) ;(
2013 Infiniti G37xS Coupe -> FOR SALE
2013 Audi A6 C7 3.0TFSI Quattro -> FOR SALE
2006 Mercedes E200 W211 -> Sprzedany
tez tak mi sie wydaje ze chodzi o serwisowanie i dobór odpowiedniego oleju do specyfiki uzytkowania
nasze Q50 2.0t z "technologią wroga" na pokładzie ma zmieniany olej co 10tys ( Amsoil 0w40 )i nie bierze nic , a przebieg przekroczył juz 130tys km
producent zaleca wymiane co 20 tys w UE , w US coś w okolicach 15 tys lub częściej jesli pojazd jest użytkowany w trudnych warunkach np. częsta jazda w korkach, ekstremalne temperatury, jazda z dużym obciążeniem