Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Poka? wyniki od 111 do 120 z 122

Temat: INFINITI Q50 HYBRID - raport spalania (spalanie rzeczywiste)

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar lukasz32
    Do??czy?
    Aug 2014
    Mieszka w
    Częstochowa
    Jeździ
    FX50s + RC-F + CT200h "F"
    Podziękował
    59
    Otrzymał podziękowanie 118 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? BPX33 Zobacz post
    Co do Lexus'ów ... są jednak drogie w zakupie (dużo droższe niż Infiniti) i wg mnie nie warte swojej ceny (oczywiście w porównaniu do Infiniti)

Jako posiadacz tego i tego powiem Ci tak - mylisz się i to grubo. W lexusie płacisz za jakość i święty spokój. Topowe modele są niezwykle dopracowane w detalach, bardziej niż niemiecka trójca. Modele dla ludu są wykonane jakby podobnie ale gwarantują zwykle zupełny brak awarii. V8 lexusa po 300 tys km nie wykazuje śladów zużycia, V8 infiniti po 300 tys km nie wykazuje śladów ŻYCIA, zwykle juz po remoncie, a znam takie, które są już po 2 remontach, dlatego isf drożeje a taki fx50 tanieje. LExus nie wchodzi w układy z francuskimi producentami, ma swoje silniki, jak chce produkować elementy karbonowe, to buduje fabrykę karbonu, poczytaj jak produkują najwyższej jakości skóry i inne detale, to po prostu zupełnie inne podejście i jakość. Dodatkowo korozja - spora część starych infiniti jest tak zeżarta, że nie ma co ratować. Q50h to taka dość ciekawa technologia, coś co może konkurować z lexusem, no ale porównywalny napędowo gs450h jest po prostu lepszy, tak wiem, to większe auto, ale napęd o podobnych parametrach. CVT ? Gdyby wszystkie auta miały od początku CVT, a tyko niektóre z rzadka skrzynie biegowe, mielibyście zupełnie inne spojrzenie, to kwestia przyzwyczajenia, po prostu inaczej "buczy". Obecnie jeżdżę "atkinsonem" lexusa bez baterii i spalanie minimalne przy stówce 6,4 czyli te 36mpg jak na forach usa piszą, srednie koło 11 przy jeździe głównie pod miastem i po mieście. Nigdy nie osiągnęło 13L. A moc 500hp.

Generalnie lexus jest najlepszy, infiniti jest dla niego tańszą alternatywą, a innego wyboru już nie ma, niemieckie paskudztwo nie biorę pod uwagę.
    Było: G35c revup + M56s + FX50s + corvette C6 GS + corvette C7.
    Jest: lexus ct200h + lexus RC-F.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mateusz ex37
    Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX80
    Podziękował
    90
    Otrzymał podziękowanie 177 raz/y

Domy?lnie

Jedyne co mi pozostaje to podpisać się w 100% pod tym co napisał Łukasz.
    6 lat Jeździłem EX37 i wydawało mi się że lepszego nie ma. Jest RX450h
    Lepsza jakość wykonania. Niemcy nie mają podejścia. tak jak napisał Łukasz. kupując Lexusa kupujesz spokój.
    Mam też LX470 jako roboczowóz. Auto ma w okolicach bańki przebiegu. Nie ma z nim żadnych problemów.
    UWAGA W moich postach wyrażam własne zdanie na podstawie posiadanych kilkunastu Infiniti które mieliśmy i mamy w domu i u znajomych. Samodzielnie z pasji do mechaniki naprawiamy nasze auta. Regulujemy zawory itd. Nie Jesteśmy wyrocznią, piszę na podstawie doświadczenia z marką Infiniti. Pisze jak jest. Forum to nie klub wzajemnej adoracji. Jak Infiniti coś spartoliło to o tym piszę.

3. Dzięki Mateusz ex37 za powyższy Post:

Maxx (Wczoraj)

Forumowy wyjadacz Avatar BPX33
    Do??czy?
    Jun 2024
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Jeździ
    Infiniti Q50S Hybrid, Suzuki Swift, Skoda Fabia II (służbowo)
    Podziękował
    44
    Otrzymał podziękowanie 23 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? lukasz32 Zobacz post
    Jako posiadacz tego i tego powiem Ci tak - mylisz się i to grubo.
    Dziwnym trafem jak szukałem równo z Q50 Lexusa o podobnych parametrach (hybryda) to wszystkie w podobnym wieku były ok. 10-15k PLN droższe od Infiniti.
    No i dla mnie na bardzo duży minus w Lexusach to brak V6 tylko zwykłe rzędówki i prawie 2x mniej mocy za powiedzmy zbliżone pieniądze. No i dochodzi jeszcze kwestia designu, ale to już subiektywna ocena (Q50 rozjeżdża IS300h/GS300h moim zdaniem).

Generalnie widzę, że Lexus nie potrafi robić aut takich "pomiędzy". Albo robi "dziadkowozy" o względnie małej mocy i pojemności silnika albo idzie po bandzie i robi Lexusa LFA (który swoją drogą jest arcydziełem na kołach, a brzmienie silnika to poezja).
    Q50 Hybrid w sumie nie ma w swojej klasie konkurencji, bo jest właśnie taki "w sam raz" czego totalnie brakuje Lexusowi w ofercie.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar lukasz32
    Do??czy?
    Aug 2014
    Mieszka w
    Częstochowa
    Jeździ
    FX50s + RC-F + CT200h "F"
    Podziękował
    59
    Otrzymał podziękowanie 118 raz/y

Domy?lnie

Dziwnym trafem jak szukałem równo z Q50 Lexusa o podobnych parametrach (hybryda) to wszystkie w podobnym wieku były ok. 10-15k PLN droższe od Infiniti.
    No i dla mnie na bardzo duży minus w Lexusach to brak V6 tylko zwykłe rzędówki i prawie 2x mniej mocy za powiedzmy zbliżone pieniądze. No i dochodzi jeszcze kwestia designu, ale to już subiektywna ocena (Q50 rozjeżdża IS300h/GS300h moim zdaniem).

Generalnie widzę, że Lexus nie potrafi robić aut takich "pomiędzy". Albo robi "dziadkowozy" o względnie małej mocy i pojemności silnika albo idzie po bandzie i robi Lexusa LFA (który swoją drogą jest arcydziełem na kołach, a brzmienie silnika to poezja).
    Q50 Hybrid w sumie nie ma w swojej klasie konkurencji, bo jest właśnie taki "w sam raz" czego totalnie brakuje Lexusowi w ofercie.
    Przyjacielu zaledwie od roku jeździsz tym autem ale jak widzę już wszystko wiesz .... mój dziadkowóz lexusa ma 500 koni i nie jest to lfa. I następny będzie również 500 konnym lexusem z tym, że to już model klasy porsza 911. A porsza nie chce, bo to pedalstwo nie ma bezpośredniego dostępu do silnika, jest tylko klapka do dolewania płynów. To coś dla chłopców o dwóch lewych rękach. Poza tym nikasil i inne nieszczęscia.

Porównujesz R4 do V6 i piszesz "o podobnych parametrach" ? O podobnych jest 450h i jest droższy, bo jest lepszy, lepiej wykończony i nic się w nim nie psuje. Is300h to auto dla oszczędnych, ceniących sobie święty spokój, no i na mieście spali 5,5L. Tak że porównuj auta porównywalne a nie r4 z v6 Ale zamiast q50 można wybrać is350, tutaj masz v6 vs v6, który jest lepszy, ma więcej momentu, trzyma moc i nie zaciera panewek, nie ma też przeżartych progów.

Q50 HYBRYDA jest dobrą alternatywą na samochód japoński, tak jak qx70 3,7 po małych modach (wydech, tune, miska), naprawionej magistrali i konserwacji podwozia byłby drugim interesującym modelem tej marki, ale z małymi zastrzeżeniami.

11 lat temu miałem infiniti g35c, planowałem kupić is350, był szybszy, lepszy, mniej awaryjny i trochę droższy. Zawsze lexus był lepszy. Poszperaj jakie czasy na 1/4 robią modzone is350 to się przekonasz co to za technologie i jaka jest filozofia tych samochodów.

I nie marnujmy więcej czasu, pojeździj kilkanaście lat lexusami i infiniti to pogadamy.
    Było: G35c revup + M56s + FX50s + corvette C6 GS + corvette C7.
    Jest: lexus ct200h + lexus RC-F.

6. The Following 2 Users Say Thank You to lukasz32 For This Useful Post:

Mateusz ex37 (Wczoraj), Maxx (Wczoraj)

Do??czy?
    Jun 2024
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Jeździ
    Podziękował
    44

Domy?lnie

Przyjacielu zaledwie od roku jeździsz tym autem ale jak widzę już wszystko wiesz ....
    Szukałem auta, które będzie podobne wielkościowo z Q50 w gamie Lexusa i będzie hybrydą. Znalazłem tylko te które podałem (prawie dwa razy mniej mocy i droższe). Jeśli się mylę możesz mnie poprawić.

mój dziadkowóz lexusa ma 500 koni i nie jest to lfa.
    Gdzie napisałem, że wszystkie Lexusy to "dziadkowozy"? Nadinterpetowałeś to co napisałem. Pisałem o stricte hybrydowej konkurencji dla Q50.

Porównujesz R4 do V6 i piszesz "o podobnych parametrach" ?
    Tak, bo to podobne rozmiarowo auta, więc jak sam widzisz Lexus nie ma w swojej ofercie odpowiednika Q50 Hybrid.

Ale zamiast q50 można wybrać is350, tutaj masz v6 vs v6, który jest lepszy, ma więcej momentu, trzyma moc i nie zaciera panewek, nie ma też przeżartych progów.
    IS350 to nie hybryda, a to był jeden z głównych warunków zakupu auta w moim przypadku.

11 lat temu miałem infiniti g35c, planowałem kupić is350, był szybszy, lepszy, mniej awaryjny i trochę droższy. Zawsze lexus był lepszy. Poszperaj jakie czasy na 1/4 robią modzone is350 to się przekonasz co to za technologie i jaka jest filozofia tych samochodów.
    Nie ścigam się na 1/4 i raczej nigdy nie będę, więc dla mnie to bez znaczenia. Poza tym po co porównywać auta pomodzone z fabrycznymi?

Wracając do tematu, bo zaczyna schodzić w dziwną stronę to aktualnie mam przejechane 17611 km ze średnim spalaniem na poziomie 7,42l/100km.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Maxx
    Do??czy?
    Feb 2017
    Mieszka w
    Jaworzno
    Jeździ
    Q50s 2.0t 2016 Malbec Bl/ Nissan370z
    Podziękował
    117
    Otrzymał podziękowanie 130 raz/y

Domy?lnie

Tak, bo to podobne rozmiarowo auta, więc jak sam widzisz Lexus nie ma w swojej ofercie odpowiednika Q50 Hybrid.
    silnikowo LS 500h , ale to górna półka

natomiast jak najbardziej można porównać Q50 2.0t 211KM z ES 300h 218KM . Jeśli chodzi o komfort podróżowania i hałas w kabinie to lex miażdży infi .

Dopiero dołączylem Avatar Kpt_chaos
    Do??czy?
    Mar 2025
    Mieszka w
    K-ce
    Jeździ
    Q50 2.0, 2018
    Podziękował
    6
    Otrzymał podziękowanie 2 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? Maxx Zobacz post
    natomiast jak najbardziej można porównać Q50 2.0t 211KM z ES 300h 218KM . Jeśli chodzi o komfort podróżowania i hałas w kabinie to lex miażdży infi .
    Ciekawy pomysl, ja widze jednak plusy Q50: tanszy, tylny napęd, podejrzewam, ze prowadzenie w zakretach jest mimo wszystko lepsze (51:49 -Q50 vs 59:41 -ES). Subiektywnie: stylistyka Q50. Wracając do tematu: nawet bez hybrydy mozna zejsc w Q50 2.0 w okolice 7.5, jezdzac normalnie.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mateusz ex37
    Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX80
    Podziękował
    90
    Otrzymał podziękowanie 177 raz/y

Domy?lnie

I nie marnujmy więcej czasu, pojeździj kilkanaście lat lexusami i infiniti to pogadamy.
    Znów podpisuje się w 100%
    Ujmę to tak.
    Jak ktoś jeździł wcześniej francuzem, Toyotą Nissanem, koreańcem nie daj boże niemcem i wsiada do Infiniti to wydaje mu się że lepiej być nie może.
    Może. Lexus.
    Mieliśmy dużo Infiniti w tym Q50, bardzo krótko bo to w naszych oczach...
    ... podpisuje się w 100% pod tym co napisał Łukasz.
    UWAGA W moich postach wyrażam własne zdanie na podstawie posiadanych kilkunastu Infiniti które mieliśmy i mamy w domu i u znajomych. Samodzielnie z pasji do mechaniki naprawiamy nasze auta. Regulujemy zawory itd. Nie Jesteśmy wyrocznią, piszę na podstawie doświadczenia z marką Infiniti. Pisze jak jest. Forum to nie klub wzajemnej adoracji. Jak Infiniti coś spartoliło to o tym piszę.

Do??czy?
    Jun 2024
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Jeździ
    Podziękował
    44

Domy?lnie

Cytat Napisa? Kpt_chaos Zobacz post
    Wracając do tematu: nawet bez hybrydy mozna zejsc w Q50 2.0 w okolice 7.5, jezdzac normalnie.
    Jak dla mnie 7,5l przy silniku 2.0 to dużo, ale każdy ma swoje priorytety

Do??czy?
    Jun 2024
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Jeździ
    Podziękował
    44

Domy?lnie

Cytat Napisa? Mateusz ex37 Zobacz post
    Może. Lexus.
    Raczej Lexus mi nigdy nie grozi, bo stylistycznie od wielu lat nie moja bajka. Kiedyś nawet podobał mi się Lexus IS200, ale strasznie się zestarzał wizualnie. A te Lexusy, które mi się podobają są poza moim zasięgiem (wspomniany LFA).

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni

Podobne w?tki

1. 2.0T Q50 2.0t AT (211KM) Raport Spalania
    By Maxx in forum Silnik i Skrzynia biegów
    Odpowiedzi: 62
    Ostatni post / autor: 20th-June-2022, 15:57
  2. 3.5H INFINITI Q50 HYBRID - Stainless Steel Exhaust System
    By slepy62 in forum Silnik i Skrzynia biegów
    Odpowiedzi: 223
    Ostatni post / autor: 15th-July-2020, 21:59
  3. 2.2D INFINITI Q50 2.2 Diesel - raport spalania (spalanie rzeczywiste)
    By SPIDER'Q50 in forum Silnik i Skrzynia biegów
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post / autor: 15th-October-2017, 12:37
  4. FX30d II generacji - silnik DIESEL - raport spalania
    By slepy62 in forum Generalne Informacje i Pytania
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 28th-June-2011, 14:54

Uprawnienia

• Nie mo?esz zak?ada? nowych tematów
  • Nie mo?esz pisa? wiadomo?ci
  • Nie mo?esz dodawa? za??czników
  • Nie mo?esz edytowa? swoich postów