Poka? wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Silnik QX80

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Jan 2026
    Mieszka w
    Swarzędz
    Jeździ
    QX80, 2015, Niebieski
    Podziękował
    4
    Otrzymał podziękowanie 0 raz/y

Domy?lnie Silnik QX80

Witam
    Jakoś tak wyszło, że całkiem niespodziewanie zostałem posiadaczem Infiniti QX80 z 2015r z USA. Jak to mówią, życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiesz co wyciągniesz. Prawdę mówiąc nawet nie wiedziałem, że takie auto istnieje. Auto przypłynęło i powiem szczerze, że z dnia na dzień podoba mi się bardziej. Jest co prawda jeden mały szczegół, który odbiera całą przyjemność z posiadania tego auta, o którym nie wspomniano na licytacji i nie widniało to też w historiach pojazdu jakie można było pozyskać. Mianowicie coś stuka w silniku, przez co nie przejechałem nim jeszcze ani jednego metra. Wiadomo miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze. Jak to mówią, życie jest jak pudełko zapałek zawsze wiesz co wyciągniesz. Z kumplem stwierdziliśmy na ucho, że to chyba panewki. Wiadomo fachowcy tacy jak my zawsze diagnozują na ucho. Stąd pytanie do tych, którzy raczej mają jakieś doświadczenie. Taki mamy plan, żeby od spodu sprawdzić czy to panewki. Mamy plastiguge, żeby sprawdzić wał. Jeżeli konieczny jest wał (mój zaprzyjaźniony mechanik mówi, że jak panewki to na 90% wał też do roboty) to trzeba wyciągać i rozbierać silniki. Na yutubie nie znalazłem nic na temat panewek w QX80, raczej jest mowa o 7 cylindrze (ale to niby auta po 2017) lub łańcuch. W polskim youtubie QX80 to w ogóle nie istnieje. Jest jeden filmik forumowicza, który rozbiera silnik i reguluje luzy zaworowe. To jest jakiś kosmos jak to wszystko wygląda i jeszcze jak ten Pan ma wszystko pięknie zorganizowane, poukładane w kartonach, opisane + wiedza, normalnie szacun. Jak to sobie obejrzałem i przeliczyłem to mi wyszła tak naprawa ok 2mln pln. W przypadku naprawy panewek z wałem raczej będę odpuszczać. Po prostu zaczynają mi się przypominać wszystkie męki jakie przechodziłem z mechanikami przy naprawie uszczelki pod głowicą w Mondeo z 2005. Szkoda bo auto mega fajne. Stąd pytanie jest jak właściwie powinno wyglądać diagnozowanie czy to są panewki z wałem. Czy może jest to coś innego? W linku podaje filmik do stukania: https://www.youtube.com/watch?v=QEvgyFkjRk8
    Plus kody jakie nam się wyświetliły : P0021, P0300, P0524, P0011,
    Olej oczywiście jest, przebieg 128tys. mil.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mateusz ex37
    Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX80
    Podziękował
    91
    Otrzymał podziękowanie 191 raz/y

Domy?lnie

Tak się składa, że film o luzach to nasz film i nasze autko. :-)

Na moje oko czy też ucho to co ci stuka to nie panewka. ma za dużą częstotliwość. Dźwięk bardziej jak z nastawnika wzniosów zaworowych. Gdyby to było moje auto to bym odłączył nastawniki i słuchał. Następnie bym odłączył fazy i dalej słuchał.
    UWAGA W moich postach wyrażam własne zdanie na podstawie posiadanych kilkunastu Infiniti które mieliśmy i mamy w domu i u znajomych. Samodzielnie z pasji do mechaniki naprawiamy nasze auta. Regulujemy zawory itd. Nie Jesteśmy wyrocznią, piszę na podstawie doświadczenia z marką Infiniti. Pisze jak jest. Forum to nie klub wzajemnej adoracji. Jak Infiniti coś spartoliło to o tym piszę.

3. Dzięki Mateusz ex37 za powyższy Post:

piotrek500 (13th-January-2026)

Forumowy wyjadacz
    Do??czy?
    Jun 2019
    Mieszka w
    Śląsk
    Jeździ
    Q50S 2018 2.0T
    Podziękował
    2
    Otrzymał podziękowanie 37 raz/y

Domy?lnie

Nie wiem co ale to raczej nie panewka .Za lekki i czysty stuk, bardzo rgularny

5. Dzięki wlodar za powyższy Post:

piotrek500 (13th-January-2026)

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Jan 2026
    Mieszka w
    Swarzędz
    Jeździ
    QX80, 2015, Niebieski
    Podziękował
    4
    Otrzymał podziękowanie 0 raz/y

Domy?lnie

Dziękuję Panom za wpisy i wskazówki. Faktycznie założenie nasze, że to panewki może być błędne. Spróbowaliśmy tak jak polecał Pan Mateusz. Co prawda trochę pomyliliśmy i rozłączyliśmy najpierw czujnik wałka rozrządu a potem nastawniki i były momenty gdzie stukanie chwilowo ustąpiło ( https://www.youtube.com/shorts/6ERtf04B8G4 ) więc to chyba faktycznie nie panewki. Jak się zorientowaliśmy chcieliśmy wypiąć rozłącznik od faz ale dostęp do niego nie jest taki prosty. Doszliśmy do wniosku, że nie ma co już kombinować i będziemy rozbierać pokrywę zaworów i szukać co może być przyczyną. Pewnie to chwilę potrwa bo nie mamy garażu i robimy to na zewnątrz a pogoda taka, że na razie to lepimy bałwany. Póki co eksploruje youtuba bo udaje się powoli docierać do filmików gdzie są składane te silniki. Jak do czegoś dojdziemy damy znać.
    Ps. Jeszcze tak do Pana Gutek_WRB który pisał na priv, to też gratuluje zakupu. Spalanie jakie Pan osiągną 9,7l do 13l na trasie wydaje się całkiem dobrym wynikiem. Podejrzewam, że w mieście pewnie 18l. Powiem, że na razie mnie to nie przeraża bo mój nie jeździ ��, a po drugie Mondeo 2005 automat taty pali 14l w mieście i tak samo mamy Fusion 1.4 w pół automacie, więc te 18l to tylko 4 więcej niż malutki Fusion.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mateusz ex37
    Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX80
    Podziękował
    91
    Otrzymał podziękowanie 191 raz/y

Domy?lnie

Jeżeli stukanie ustaje po odłączenie nastawników to pozostaje kwestia z której strony. Nim zdejmiecie pokrywy ( Tam i tak wiele nie zobaczycie) możecie oszacować stronę a następnie zamienić silniki stronami. I sprawdzić z czy coś się zmieniło.
    UWAGA W moich postach wyrażam własne zdanie na podstawie posiadanych kilkunastu Infiniti które mieliśmy i mamy w domu i u znajomych. Samodzielnie z pasji do mechaniki naprawiamy nasze auta. Regulujemy zawory itd. Nie Jesteśmy wyrocznią, piszę na podstawie doświadczenia z marką Infiniti. Pisze jak jest. Forum to nie klub wzajemnej adoracji. Jak Infiniti coś spartoliło to o tym piszę.

8. Dzięki Mateusz ex37 za powyższy Post:

piotrek500 (14th-January-2026)

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar lukasz32
    Do??czy?
    Aug 2014
    Mieszka w
    Częstochowa
    Jeździ
    RC-F + CT200h "F"
    Podziękował
    62
    Otrzymał podziękowanie 121 raz/y

Domy?lnie

Miałem ten silnik 2 lata. Jest tam w ogóle olej a jeśli tak to w jakim stanie? W carfaxie były jakies akcje serwisowe i jak często wymiany oleju? One się raczej nie zacierają jak 5.0, ale była akcja serwisowa o ile mnie pamięć nie myli na łańcuch rozrządu. Tutaj pytanie czy było robione. Powinienes miec jeszcze problem z pierwszymi katalizatorami i siądzie rozrusznik, zamiennik 300, jak zrzucisz kolektor to sobie go przynajmniej wyczyść.
    Było: G35c revup + M56s + FX50s + corvette C6 GS + corvette C7.
    Jest: lexus ct200h + lexus RC-F.

10. Dzięki lukasz32 za powyższy Post:

piotrek500 (14th-January-2026)

Podobne w?tki

1. QX80 problem.
    By Mateusz ex37 in forum Audio, Nawigacja & Elektronika
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 11th-March-2025, 17:02
  2. Mgielne tylne QX80
    By Mateusz ex37 in forum Oświetlenie
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 30th-November-2022, 18:01