Poka? wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Wymiana foteli Infiniti Q50

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Jan 2021
    Mieszka w
    Poznań
    Jeździ
    Q50, 2014
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 0 raz/y

Domy?lnie Wymiana foteli Infiniti Q50

Witam,

podmieniłem fotele z manualnych na elektryczne oraz podgrzewane. Wiązka pod siedzeniem pasowała 1:1. ilość przewodów się zgadzała. Wymieniłem również panel przedni na taki z przyciskami do grzania.

Na ten moment nie mogę ruszać siedzeniami. Bezpieczniki zdaje się oryginalnie są na swoich miejsach już. Mogę ciągnąć 12V z słupka B pewnie, ale może ktoś ma lepszy pomysł?

Z góry dzięki za odpowiedź.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mateusz ex37
    Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX80
    Podziękował
    91
    Otrzymał podziękowanie 191 raz/y

Domy?lnie

Pamiętam, że my też robiliśmy obejście. Coś mi chodzi po głowie że ciągnęliśmy napięcie z gniazda zapalniczki. Może ze schowka? 120W?
    UWAGA W moich postach wyrażam własne zdanie na podstawie posiadanych kilkunastu Infiniti które mieliśmy i mamy w domu i u znajomych. Samodzielnie z pasji do mechaniki naprawiamy nasze auta. Regulujemy zawory itd. Nie Jesteśmy wyrocznią, piszę na podstawie doświadczenia z marką Infiniti. Pisze jak jest. Forum to nie klub wzajemnej adoracji. Jak Infiniti coś spartoliło to o tym piszę.

Forumowy wyjadacz
    Do??czy?
    Apr 2016
    Mieszka w
    KRK / RZE
    Jeździ
    14' Q50S Hybrid
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 145 raz/y

Domy?lnie

Do ogrzewanych siedzeń potrzebujesz przekaźnika "heated seat relay" (Złącze M46) i dwóch bezpieczników w skrzynce wew. auta po stronie kierowcy (nr 32 - 15A i nr 14 - 5A)
    Bezpiecznik nr 14 na pewno masz. Odpowiada za podanie napięcia na różne przekaźniki po włączeniu zapłonu.
    Bezpiecznik nr 32 odpowiada stricte za zabezpieczenie grzanych siedzeń i jest przed przekaźnikiem. Może go nie być.

Przekaźnik od grzanych siedzeń M46 (jego na pewno nie ma) to drugi od góry po lewej stronie w zestawie przekaźników wnętrza. Te są wew. pod panelem z dolnym ekranem (mniej więcej pod przyciskami zmiany prędkości nawiewu). Jeśli wszystko masz na swoim miejscu to na dolnym ekranie w dziale klimatyzacja powinny pojawić się ikonki od wyboru poziomu grzanych foteli.

Co do przesuwanych foteli potrzebny jest bezpiecznik nr 20" - 10A w skrzynce wew. (dla fotela pasażera) i "M" 40A w skrzynce w komorze silnika. Powinny być.

Oraz bezpiecznik/przekaźnik aktywujący fotel kierowcy M118. Górny po prawej stronie wyglądający jak przekaźnik bezpiecznik. Też w zestawie przekaźników pod dolnym ekranem, ale po prawej stronie (mniej więcej pod przyciskiem od ogrzewania tylnej szyby).

Jak masz bezpieczniki i przekaźniki na swoim miejscu to powinno działać. Masz jeszcze Q50 z początku produkcji gdzie wiązki były raczej uniwersalne. W nowszych Q50 już "odchudzali" je w zależności od wersji.

Umiejscowienie przekaźników M46 i M118 znajdziesz w serwisówce w dziale PG strona 105 "Main Harness Layout"
    Attached Images Attached Images
    Ostatnio edytowane przez wlaziu ; 27th-December-2025 o 23:21

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Jan 2021
    Mieszka w
    Poznań
    Jeździ
    Q50, 2014
    Podziękował
    0

Domy?lnie

Witam,

na wstępie dzięki za szybką odpowiedź!

Bezpieczniki 14, 32, 20 i M były domyślnie już zainstalowane w skrzynach.

Na szybko rozebrałem trochę przodu, żeby znaleźć wspomniane przekaźniki M46 oraz M118.

Z tego co widzę. to M48 brakuje, natomiast M46 oraz M97 były już zainstalowane (?):

Czy może źle czytam schemat?

Jeśli chodzi o przekaźnik M118, miałem problem aby go zlokalizować, znalazłem taką złączkę w plastikowej obudowie:

Czy to może być to?

Z góry dzięki za odpowiedź!

Forumowy wyjadacz
    Do??czy?
    Apr 2016
    Mieszka w
    KRK / RZE
    Jeździ
    14' Q50S Hybrid
    Podziękował
    0

Domy?lnie

M48 u mnie aktywuje grzaną kierownicę w menu. Jeśli M46 jest włożony, to na dolnym ekranie powinieneś mieć sterowanie grzanymi fotelami. Wygląd kostki M118 masz w dziale Seats strona SE-25. Niby to 2 pinowa kostka. Możliwe, że brakuje Ci tego kawałka wiązki.

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Jan 2021
    Mieszka w
    Poznań
    Jeździ
    Q50, 2014
    Podziękował
    0

Domy?lnie

Ostatnio zrobiłem ponowne podejście, i tak:

Jeśli chodzi o złączkę M118. znalazłem chyba 1 końcówkę, zdjęcie poniżej:

Wygląda na złączkę z wiązki deski która idzie od bezpiecznika. Druga złączka powinna iść (jeśli dobrze rozumiem) od siedzeń. Jako, że wszystkie przewody do siedzeń są w pełni okablowane to ta powinna też być gdzieś ukryta, ale niestety nie znalazłem jej.

Co do ogrzewanych siedzeń, ten przekaźnik M46 był oryginalnie zainstalowany, sprawdziłem go nawet, jest sprawny. Natomiast na dolnym ekranie sterowania grzanymi fotelami nie mam. Z fizycznego przycisku też się niestety nie załąćza. choć żółta dioda się zapala (Wymieniłem dolny przedni wyświetlacz, na taki z przyciskami).

Pomysły?

Forumowy wyjadacz
    Do??czy?
    Apr 2016
    Mieszka w
    KRK / RZE
    Jeździ
    14' Q50S Hybrid
    Podziękował
    0

Domy?lnie

Zerknąłem w katalog części i co do grzanych foteli, to modele base miały inny moduł od sterownika klimatyzacji od modeli premium. Sterownik klimy to ten czarny moduł z żółtą kropką na 1 zdjęciu i do niego są wpięte bezpośrednio grzane fotele. Podejrzewam, że w twoim module nie ma tych 2 kostek. Tu są wpięte grzałki od foteli i czujniki temperatury od foteli:

U ciebie jest najprawdopodobniej moduł 27760-4GF0x, a potrzebujesz modułu 27760-4HF0x (Na allegro widziałem za 100 zł). Wszystko inne masz na swoim miejscu (bezpieczniki, przekaźniki, dolny ekran, fotele).
    Moduł się konfiguruje przy użyciu Consulta lub klona, więc jeśli byś wymieniał to zgraj sobie pierw konfigurację starego. Tam się ustawia raptem 2 opcje. Rodzaj silnika i czy kierownica jest po lewej/prawej.
    Oprócz tego jest kilka ustawień (korekty temp, temp. parownika, zachowanie się trybu AUTO etc.) patrz dział HAC w serwisówce.

Co do elektrycznych foteli to prościej będzie chyba wpiąć je na ostro. Ta kostka M118 to jest termistor. Jak jest za duży prąd to się rozgrzewa i obniża napięcie, aż prąd spadnie do prawidłowego poziomu.
    Powinno wyglądać mniej więcej tak:
    https://www.olx.pl/d/oferta/przekazn...-ID11OMxI.html
    Jeśli koniecznie chcesz tego szukać to zainwestował bym w szukacz par przewodów (https://www.speckable.pl/pl/promotio...wodow/products) i wpiął się tam gdzie ma być zasilany fotel, a następnie leciał z wykrywaczem gdzie ten przewód przechodzi
    Ostatnio edytowane przez wlaziu ; 18th-January-2026 o 23:22

Podobne w?tki

1. Customowe funkcje w Infiniti InTouch (wentylacja foteli)
    By Byk10 in forum Audio, Nawigacja i Elektronika
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 3rd-November-2025, 11:01
  2. Wymiana foteli
    By M4N1EK in forum Karoseria & Wnętrze
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 20th-January-2019, 20:06
  3. Ustawienia foteli
    By peelar in forum Audio & Elektronika
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 25th-November-2016, 14:29
  4. Ustawianie pamięci foteli