Strona 10 z 20 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Poka? wyniki od 91 do 100 z 191

Temat: LPG - VQ35DE i VK45DE

Trochę już ogarniam Avatar panpierog
    Do??czy?
    Nov 2010
    Mieszka w
    Wrocław
    Jeździ
    FX50 S PREMIUM
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 2 raz w 1 Poście

Domy?lnie LPG

hej Koledzy,
    nie było mnie na forum chyba ponad 2 miesiące (praca) ale zbieram się na mocne nadrabianie tematów. Przez kilka dni posprawdzam nowości i odpowiem gdzie mogę pomóc albo gdzie chciałbym poprosić o radę.

Zrobiłem kilka modernizacji w FX - obszyłem deskę rozdzielczą skórą z rudą nitką (mam rudy kolor siedzeń) oraz co najważniejsze zamontowałem instalacje LPG (posiadałem FX z Florydy, więc wszystko jasne)

Myślę, że swoim opisem mogę komuś pomóc bądź doradzić. Postanowiłem oszczędzać miesięcznie ok. 1500 nie tankując benzynę, a LPG i za tą kasę jeździć sobie częściej na wakacje - posiadam FX45. Gościa od instalacji szukałem jak wyżej wspomniałem kilka miesięcy aż w końcu dotarłem do "króla gazu" - tak nazwałem p. Sebastiana. Na instalacji zrobiłem już ponad 22 tys. km i jestem bardzo bardzo zadowolony. Dowiadywałem się w środowisku LPG o mistrza, radziłem się kolegi Marka (dachy) i wszystko wskazywało tylko na p. Sebastiana. Gość zagazował Porsche Cayenne TUrbo S - 500 km i jeszcze kilka innych zjadaczy PB, więc nie bałem się mu zostawić autka. Dodam jeszcze tylko iż ich montaż jest moim zdaniem arcydziełem. Po podniesieniu maski nigdzie nie widać, że jest jakieś LPG. Wszystko jest pochowane, filtry schowane za kołem itd. Butle mam 100l (podkręcone aby wchodziło 90l, żebym nie musiał stawać codziennie na stacji). Butla zabudowana jak subwoofer w kolorze maty bagażnika, ponieważ wiadomo, że zamiast koła nie wejdzie.
    do wszystkiego mam opis oraz fotki, przeczytam wasze wcześniejsze posty i postaram się obszernie odpisać.

p.s.
    dodam tylko, że p. Sebastian po kilku godzinach kalibracji i pomiarów LPG-PB poustawiał wszystko tak, że nie odczuwam żadnej różnicy w przyspieszeniu, a w teście od 0 od 160 km/h różnicy było chyba nie cała sekunda . Wiadomo coś za coś, LPG ciągnie w mieście i na autostradzie (ponad 200 na godzinę) jakieś 20-24 l, a nie jak nie którzy pisali 17l ale i tak wakacje co miesiąc w kieszeni, a instalacja już się zwróciła

ADMINISTRATOR-FAN INFINITI Avatar Black
    Do??czy?
    Jan 2010
    Mieszka w
    WPR
    Jeździ
    G35 2003-Mazda Xedos 9
    Podziękował
    35
    Otrzymał podziękowanie 27 raz/y

Domy?lnie

Wiem o którego Sebastiana chodzi,warsztat ma w Zbrosławicach i jest znany na forum LPG.
    Sam kiedyś z nim korespondowałem odnośnie gazowania swojego i potwierdzam że facet ma głowę na karku jeżeli chodzi o montaż LPG.
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ▬▬ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ
    G35-RWD-Sedan-Manual-JWT Pop Charger-Hawk Brakes-Tinted Windows-19 inch rims-Ulter 2x90mm
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ▬▬ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ

Dopiero dołączylem Avatar wildcat
    Do??czy?
    Nov 2010
    Mieszka w
    Warszawa
    Jeździ
    FX45 '04, Nissan Micra 1.6
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 0 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? panpierog Zobacz post
    Wiadomo coś za coś, LPG ciągnie w mieście i na autostradzie (ponad 200 na godzinę) jakieś 20-24 l, a nie jak nie którzy pisali 17l ale i tak wakacje co miesiąc w kieszeni, a instalacja już się zwróciła
    Samej benzyny w mieście pali mi 17,5 l/100km. Jeśli dobrze policzyć dodatkowe koszta (przeglądów, napraw, wymiany świec itp), to przy planowanej eksploatacji samochodu przez 10 lat wychodzi tylko 20% taniej. Ja zrezygnowałem z przeróbki na LPG, tym bardziej, że nie mogę sobie pozwolić na zmniejszenie bagażnika.

FAN INFINITI - Admin & Wujek Dobra Rada Avatar sirtrojan
    Do??czy?
    Jan 2010
    Mieszka w
    Warszawa
    Jeździ
    było: INFINITI FX35 '06 -> teraz Accord '08 2.0
    Podziękował
    280
    Otrzymał podziękowanie 325 raz/y

Domy?lnie

20% jak to policzyłeś? bo nie wiem co trzeba zrobić i wydać na instalacje żeby współczynnik był tak niekorzystny.

bagażnik zostaje jesli butlę wrzucasz w miejsce woofera.
    pozdrawiam
    -Grzegorz-

__________________________________________________ _____________________________

SOLD : '06 Brillant Silver/Black | Tech | Sport | Touring | HF package |Sponsors: STILLEN: STB | COLD AIR INTAKE |Z-TUBE | MOTORDYNE: 5/16 ISO |PLENUM SPACER|GIANELLE: 20" Spidreos
    Teraz: Honda Accord Tourer '08 2.0 LPG Cobalt Blue oraz Volvo V70 '02 D5 165 KM .

Proszę kolegów z zadawanie pytań na forum publicznym a nie na PW.
    Problem, który znajdzie sie na forum szybciej doczeka się odpowiedzi i jednocześnie posłuży innym forumowiczom.

Do??czy?
    Jan 2010
    Mieszka w
    WPR
    Jeździ
    G35 2003-Mazda Xedos 9
    Podziękował
    35

Domy?lnie

Jeżeli chodzi o oblicznia proponuje tę stronkę

http://www.gazeo.pl/kalkulator.php

Na forum była polecana kilka razy ale warto o niej przypomnieć.
    G35-RWD-Sedan-Manual-JWT Pop Charger-Hawk Brakes-Tinted Windows-19 inch rims-Ulter 2x90mm

bolek
    Gość

Domy?lnie

Jeśli ten kalkulator dobrze liczy to rocznie zaoszczędzę "na wakacje"

FAN INFINITI - Admin & Wujek Dobra Rada Avatar sirtrojan
    Do??czy?
    Jan 2010
    Mieszka w
    Warszawa
    Jeździ
    było: INFINITI FX35 '06 -> teraz Accord '08 2.0
    Podziękował
    280
    Otrzymał podziękowanie 325 raz/y

Domy?lnie

fajny o tyle że może uwzględnić - rozruch na Pb i koszty serwisu w zależności od rodzaju instalacji.

1 rok to spłaca się instalacja ale potem to już same wakacje
    pozdrawiam
    -Grzegorz-

__________________________________________________ _____________________________

SOLD : '06 Brillant Silver/Black | Tech | Sport | Touring | HF package |Sponsors: STILLEN: STB | COLD AIR INTAKE |Z-TUBE | MOTORDYNE: 5/16 ISO |PLENUM SPACER|GIANELLE: 20" Spidreos
    Teraz: Honda Accord Tourer '08 2.0 LPG Cobalt Blue oraz Volvo V70 '02 D5 165 KM .

Proszę kolegów z zadawanie pytań na forum publicznym a nie na PW.
    Problem, który znajdzie sie na forum szybciej doczeka się odpowiedzi i jednocześnie posłuży innym forumowiczom.

Do??czy?
    Jan 2010
    Mieszka w
    WPR
    Jeździ
    G35 2003-Mazda Xedos 9
    Podziękował
    35

Domy?lnie

U mnie koszt instalki zwraca się po 9 miesiącach-no jest to opłacalne,niestety ciągle przed oczami mam siadające zawory w silniku VQ35

Trochę już ogarniam Avatar panpierog
    Do??czy?
    Nov 2010
    Mieszka w
    Wrocław
    Jeździ
    FX50 S PREMIUM
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 2 raz w 1 Poście

Domy?lnie

przez tą stronkę również przechodziłem. W moim 4,5 litrowym silniku instalacja zwróciła mi się po 4-5 miesiącach. Przez kolejne 4-5 miesięcy zarobiłem na wakacje jakieś 7 tysięcy. Jedyne koszta jakie poniosłem przez prawie 9 miesięcy to 200 zł (filtry) oraz na samym początku świece (niecałe 500 zł). Wszystko bardzo ładnie chodzi i nie ma żadnych przeskoków. Tak jak pisałem wcześniej dużo zależy od poprawnej instalacji i człowieka, który to zrobi. Moja instalacja kosztowała 6.000 brutto (faktura vat). Silnik 3,5 był z tego co pamiętam był tańszy i łatwiejszy do przeróbki dla p. Sebastiana.

Odnośnie butli to tak jak pisałem, chciałem wrzucić zamiast całego koła, ale wtedy max gazu ile by do niej weszło to 40l, więc jak dla mnie to za mało oraz myśl, że nie masz koła zapasowego+jeszcze nowe umiejscowienie woofera. Opcja, aby zostawić koło i tylko wymienić woofera na butle moim zdaniem jest nie realna. Próbowałem kilku przymiarek, nawet wchodziła opcja aby połączyć dwie butle w różnych miejscach, jedna 50 (40l) zamiast koła, a drugą z boku przy ściance bagaznika (wtedy osiągnął bym jakieś 100l(90l) ale po 1 bagaznik już się zmiejszył, a po 2 nie mam koła, i woofera. Podeślę na dniach fotki całej przeróbki z opisem. Oczywiście wlew na LPG w klapce do PB

Dopiero dołączylem Avatar wildcat
    Do??czy?
    Nov 2010
    Mieszka w
    Warszawa
    Jeździ
    FX45 '04, Nissan Micra 1.6
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 0 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? Black Zobacz post
    Jeżeli chodzi o oblicznia proponuje tę stronkę

http://www.gazeo.pl/kalkulator.php

Na forum była polecana kilka razy ale warto o niej przypomnieć.
    Sam się zastanawiam co źlę liczę. Liczyłem na piechotę, ale jak wstawię rocznie 15 kkm przebiegu rocznie do gazeo i uwzględnię, że często będę opróżniał gaz do końca zanim trafię na stację (mała butla) to wychodzi 200 PLN oszczędności miesięcznie, przy koszcie eksploatacji na benzynie 1000 PLN. Czyli tylko 20% taniej, niestety
    Skorygujcie mnie jeśli gdzieś popełniam błąd
    Attached Images Attached Images

Strona 10 z 20 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Podobne w?tki

1. VK45DE - obrócone panewki
    By Mammothpl in forum VK45DE - V8
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 15th-December-2016, 21:33
  2. Tuning VQ35de
    By Drzymek in forum VQ35DE
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 5th-November-2016, 13:16
  3. VK45DE gasnie
    By JANEK in forum VK45DE - V8
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 15th-May-2016, 13:33
  4. Charakterystyka VQ35DE
    By Piotrek in forum Generalne Informacje i Pytania
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 9th-November-2014, 19:14
  5. co użytkownicy myśla o LPG i inne offy z tematów LPG
    By Tomek g35c in forum Infiniti i paliwa konwencjonalne i alternatywne / LPG / Diesel
    Odpowiedzi: 34
    Ostatni post / autor: 3rd-April-2013, 17:32

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

• Nie mo?esz zak?ada? nowych tematów
  • Nie mo?esz pisa? wiadomo?ci
  • Nie mo?esz dodawa? za??czników
  • Nie mo?esz edytowa? swoich postów
  •