Ciekawe jaka pojemność tej butli...
Ciekawe jaka pojemność tej butli...
moim zdaniem to 50l. czyli wejdzie 40-45l po przeróbce ale dajcie znać jak ktoś pozna jej pojemność.
Witam wszystkich.
Jako, że dopiero co natrafiłem na to forum chętnie poznam wszystkich właścicieli FX. Sam "morduje" się tym sprzętem od ponad 7 lat ,a ostatnie dwa na gazie .
Zasadniczo na gazie jeżdżę od 94 roku i każdy samochód który miałem był gazowany. Nigdy nie miałem problemu, ani z instalacjami, ani z samochodami oczywiście warunek był taki jaki sami zauważacie - sprawdzony warsztat montujący. Miałem natomiast taką przygodę właśnie z FX. Po 5 latach karmienia tego potwora stwierdziłem, że jest kryzys i też w nim uczestniczę. Założyłem więc gaz - Czakram Tarnów . Po 15 tyś ( silnik miał 80 tyś) silnik w ciągu jednego dnia zaczął kopcić, stukać, stracił moc i rozsypały się katalizatory ! Pierwsze wskazanie - gaz , choć po tylu latach nie chciałem w to wierzyć. Poleciłem rozbiórkę silnika na części. Wałki zatarte, gładzie cylindrów ( z prawej porysowane ) panewki na wale obrócone. Niby wyglądało na brak oleju. Nie było to jednak możliwe gdyż posiadam ten samochód od nowości- wymiany na czas, co 1000 km sprawdzanie stanu, 0 pożyczek samochodu. Nawet przy rozbiórce wylali 5,5 l oleju. No i wszyscy ogłupieli. Do tej pory nie wiadomo co mu się przytrafiło.
Różne były diagnozy - że opiłki z kolektora wleciały i porysowały gładzie ( ale co z zatartymi panewkami ? ), że pył katalityczny z rozsypanych kat. zaciągnął do środka itd itd....Osobiście obstawiam wadę pompy oleju. Zaryzykowałem raz jeszcze . Kupiłem silnik z przebiegiem 60 tyś km i ponownie wtłoczyłem gaz . Mam 85 tyś i wszystko ok . Może troszkę powiększyło się spalanie oleju ale to zależy od temp. zewnętrznej i ciężkiej nogi.
Jeśli ktoś ma na to jakąś teorię chętnie posłucham![]()
To co opisałeś to nic innego jak zatarcie silnika,moim zdaniem z LPG nie miało to nic wspólnego,od gazu pada "góra silnika".
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ▬▬ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ
G35-RWD-Sedan-Manual-JWT Pop Charger-Hawk Brakes-Tinted Windows-19 inch rims-Ulter 2x90mm▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ▬▬ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ
niby jasne ... tylko dla czego ? olej zawsze był ( zawsze- oznacza że jestem na tym punkcie uczulony dla mnie stan to 1mm mniej niż maximum ). Dlaczego gładzie cylindrów ( tylko z jednej strony ) porysowane ? Dlaczego padło wszystko tego samego dnia ?
Witam Też szukam odpowiedzi na to pytanie, tyle że w mazdzie 6 3.0!!! Identycznie. U mnie prawdopodobnie przetarł się jeden przewód od wtryskiwacza do cylindra, zubożała mieszanka i podniosła się temp. spalania. Wcześniej na kompie odczytano błąd w składzie mieszanki( bo wyskoczył czik) Brat odpowiednio wcześnie nie zareagował i przepędził go zabójczo aż na drodze mu zgasł i już nie mógł zapalić. No i do dziś walczę z naprawą która nic nie dała, przed świętami zamówiony został śilnik, no i zobaczymy.
Szkoda remontować, przy tak dużych zniszczeniach. Efekt końcowy przeważnie rozczarowuje - z autopsji kolegi BMW i Mercedesa. Nie wiem czy ktoś rozbierał silnik w fx 45 ale to naprawdę precyzyjny majstersztyk - jak większość japońskich konstrukcji. Ja szukałem silnika przez pół roku po całych stanach i lipa, gotowy już byłem sprzedać samochód bez silnika. Z głupia przejazdem zaglądnąłem dość spory szrot .... a tam FX45 z rozbitym po siedzenia tyłem !!! Myślałem że się posikam ze szczęściaSamochód z Szwajcarii przebieg 20 tyś mil mniejszy od mojego marzenie . Najlepsze że facet też się ucieszył bo mówi że już od 8 mc próbuje sprzedać coś do tego modelu i nikt nie pyta
Silnik i katalizatory zgarnąłem za 8 tyś
.
Gdy nie widzę silnika - to mogę tylko wróżyć , ale dodam swoją opinię ....
z tego co piszesz jeśli w silniku był olej i płyn chłodniczy to moja diagnoza w 99% wskazuje na uszkodzenie pompy oleju i brak smarowania
lub
zbyt ubogo ustawioną mieszankę co spowodowało przegrzaniem silnika i jego zatarciem
(warto było po spuszczeniu oleju dobrze go obejrzeć ewentualnie zrobić ekspertyzę oleju (mam ciotkę na kolei która pracuje w laboratorium i mogłaby sprawdzić czy olej był przegrzany)).
Ostatnio taki motyw miałem w leciwym Porsche chłodzonym powietrzem , gdzie urwał się wentylator i silnik po prostu przegrzał się spuchł aż stanęły tłoki w cylindrach.
Co do gazu , miałem także przypadek w silniku V6 gdzie zbyt uboga mieszanka spowodowała wypalenie dziur w tłokach.
a że zajmuję się także tuningiem z doświadczenia wiem że zbyt uboga mieszanka znacznie podwyższa temperaturę spalin (nawet ponad 1000stopni) i pewnie dlatego polecały Ci najpierw katalizatory,
co powinno było skierować podejrzenia na zły skład mieszanki.
UWAŻAJCIE - ostatnio dość często spotykam się z awariami silników spowodowanymi źle ustawionym składem mieszanki
Rider
Ostatnio edytowane przez rider ; 2nd-January-2012 o 20:20
Rider - Infiniti G35 Coupe
RIDERGARAGE.PL - serwis, tuning , diagnostyka, elektronika, opony nowe i używane
SKUTERY.AUTO.PL - sprzedaż , serwis, tuning, akcesoria , części
Potwierdziłeś moje przypuszczenia. Dzięki.
Rider tyś jest jak zdrowieJuż się umawiam z tymi patałachami niech mi zrobią katulany wydruk z składem mieszanki. I przy każdej następnej regulacji z pieczątka będę brał . Może tak potraktują sprawę bardziej serio bo oczywiście sianem się wykręcali , a ja nie miałem nic w reku.