Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Poka? wyniki od 121 do 130 z 191

Temat: LPG - VQ35DE i VK45DE

Dopiero dołączylem Avatar wildcat
    Do??czy?
    Nov 2010
    Mieszka w
    Warszawa
    Jeździ
    FX45 '04, Nissan Micra 1.6
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 0 raz/y

Domy?lnie

Ciekawe jaka pojemność tej butli...

Trochę już ogarniam Avatar panpierog
    Do??czy?
    Nov 2010
    Mieszka w
    Wrocław
    Jeździ
    FX50 S PREMIUM
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 2 raz w 1 Poście

Domy?lnie

moim zdaniem to 50l. czyli wejdzie 40-45l po przeróbce ale dajcie znać jak ktoś pozna jej pojemność.

devikk
    Gość

Domy?lnie

Witam wszystkich.
    Jako, że dopiero co natrafiłem na to forum chętnie poznam wszystkich właścicieli FX. Sam "morduje" się tym sprzętem od ponad 7 lat ,a ostatnie dwa na gazie .
    Zasadniczo na gazie jeżdżę od 94 roku i każdy samochód który miałem był gazowany. Nigdy nie miałem problemu, ani z instalacjami, ani z samochodami oczywiście warunek był taki jaki sami zauważacie - sprawdzony warsztat montujący. Miałem natomiast taką przygodę właśnie z FX. Po 5 latach karmienia tego potwora stwierdziłem, że jest kryzys i też w nim uczestniczę. Założyłem więc gaz - Czakram Tarnów . Po 15 tyś ( silnik miał 80 tyś) silnik w ciągu jednego dnia zaczął kopcić, stukać, stracił moc i rozsypały się katalizatory ! Pierwsze wskazanie - gaz , choć po tylu latach nie chciałem w to wierzyć. Poleciłem rozbiórkę silnika na części. Wałki zatarte, gładzie cylindrów ( z prawej porysowane ) panewki na wale obrócone. Niby wyglądało na brak oleju. Nie było to jednak możliwe gdyż posiadam ten samochód od nowości- wymiany na czas, co 1000 km sprawdzanie stanu, 0 pożyczek samochodu. Nawet przy rozbiórce wylali 5,5 l oleju. No i wszyscy ogłupieli. Do tej pory nie wiadomo co mu się przytrafiło.
    Różne były diagnozy - że opiłki z kolektora wleciały i porysowały gładzie ( ale co z zatartymi panewkami ? ), że pył katalityczny z rozsypanych kat. zaciągnął do środka itd itd....Osobiście obstawiam wadę pompy oleju. Zaryzykowałem raz jeszcze . Kupiłem silnik z przebiegiem 60 tyś km i ponownie wtłoczyłem gaz . Mam 85 tyś i wszystko ok . Może troszkę powiększyło się spalanie oleju ale to zależy od temp. zewnętrznej i ciężkiej nogi.
    Jeśli ktoś ma na to jakąś teorię chętnie posłucham

ADMINISTRATOR-FAN INFINITI Avatar Black
    Do??czy?
    Jan 2010
    Mieszka w
    WPR
    Jeździ
    G35 2003-Mazda Xedos 9
    Podziękował
    35
    Otrzymał podziękowanie 27 raz/y

Domy?lnie

To co opisałeś to nic innego jak zatarcie silnika,moim zdaniem z LPG nie miało to nic wspólnego,od gazu pada "góra silnika".
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ▬▬ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ
    G35-RWD-Sedan-Manual-JWT Pop Charger-Hawk Brakes-Tinted Windows-19 inch rims-Ulter 2x90mm
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ▬▬ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬インフィニティ

devikk
    Gość

Domy?lnie

niby jasne ... tylko dla czego ? olej zawsze był ( zawsze- oznacza że jestem na tym punkcie uczulony dla mnie stan to 1mm mniej niż maximum ). Dlaczego gładzie cylindrów ( tylko z jednej strony ) porysowane ? Dlaczego padło wszystko tego samego dnia ?

Forumowy wyjadacz
    Do??czy?
    Feb 2011
    Mieszka w
    Węgorzewo
    Jeździ
    Mercedes GLE Coupe 350 diesel 2017, czarny,
    Podziękował
    99
    Otrzymał podziękowanie 14 raz/y

Domy?lnie

Witam Też szukam odpowiedzi na to pytanie, tyle że w mazdzie 6 3.0!!! Identycznie. U mnie prawdopodobnie przetarł się jeden przewód od wtryskiwacza do cylindra, zubożała mieszanka i podniosła się temp. spalania. Wcześniej na kompie odczytano błąd w składzie mieszanki( bo wyskoczył czik) Brat odpowiednio wcześnie nie zareagował i przepędził go zabójczo aż na drodze mu zgasł i już nie mógł zapalić. No i do dziś walczę z naprawą która nic nie dała, przed świętami zamówiony został śilnik, no i zobaczymy.

devikk
    Gość

Domy?lnie

Szkoda remontować, przy tak dużych zniszczeniach. Efekt końcowy przeważnie rozczarowuje - z autopsji kolegi BMW i Mercedesa. Nie wiem czy ktoś rozbierał silnik w fx 45 ale to naprawdę precyzyjny majstersztyk - jak większość japońskich konstrukcji. Ja szukałem silnika przez pół roku po całych stanach i lipa, gotowy już byłem sprzedać samochód bez silnika. Z głupia przejazdem zaglądnąłem dość spory szrot .... a tam FX45 z rozbitym po siedzenia tyłem !!! Myślałem że się posikam ze szczęścia Samochód z Szwajcarii przebieg 20 tyś mil mniejszy od mojego marzenie . Najlepsze że facet też się ucieszył bo mówi że już od 8 mc próbuje sprzedać coś do tego modelu i nikt nie pyta Silnik i katalizatory zgarnąłem za 8 tyś .

Trochę już ogarniam Avatar rider
    Do??czy?
    Sep 2010
    Mieszka w
    Marki , Ząbki , Warszawa
    Jeździ
    Infinity G35 , 2004r , granatowe
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 0 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? devikk Zobacz post
    Witam wszystkich.
    Jako, że dopiero co natrafiłem na to forum chętnie poznam wszystkich właścicieli FX. Sam "morduje" się tym sprzętem od ponad 7 lat ,a ostatnie dwa na gazie .
    Zasadniczo na gazie jeżdżę od 94 roku i każdy samochód który miałem był gazowany. Nigdy nie miałem problemu, ani z instalacjami, ani z samochodami oczywiście warunek był taki jaki sami zauważacie - sprawdzony warsztat montujący. Miałem natomiast taką przygodę właśnie z FX. Po 5 latach karmienia tego potwora stwierdziłem, że jest kryzys i też w nim uczestniczę. Założyłem więc gaz - Czakram Tarnów . Po 15 tyś ( silnik miał 80 tyś) silnik w ciągu jednego dnia zaczął kopcić, stukać, stracił moc i rozsypały się katalizatory ! Pierwsze wskazanie - gaz , choć po tylu latach nie chciałem w to wierzyć. Poleciłem rozbiórkę silnika na części. Wałki zatarte, gładzie cylindrów ( z prawej porysowane ) panewki na wale obrócone. Niby wyglądało na brak oleju. Nie było to jednak możliwe gdyż posiadam ten samochód od nowości- wymiany na czas, co 1000 km sprawdzanie stanu, 0 pożyczek samochodu. Nawet przy rozbiórce wylali 5,5 l oleju. No i wszyscy ogłupieli. Do tej pory nie wiadomo co mu się przytrafiło.
    Różne były diagnozy - że opiłki z kolektora wleciały i porysowały gładzie ( ale co z zatartymi panewkami ? ), że pył katalityczny z rozsypanych kat. zaciągnął do środka itd itd....Osobiście obstawiam wadę pompy oleju. Zaryzykowałem raz jeszcze . Kupiłem silnik z przebiegiem 60 tyś km i ponownie wtłoczyłem gaz . Mam 85 tyś i wszystko ok . Może troszkę powiększyło się spalanie oleju ale to zależy od temp. zewnętrznej i ciężkiej nogi.
    Jeśli ktoś ma na to jakąś teorię chętnie posłucham
    Gdy nie widzę silnika - to mogę tylko wróżyć , ale dodam swoją opinię ....
    z tego co piszesz jeśli w silniku był olej i płyn chłodniczy to moja diagnoza w 99% wskazuje na uszkodzenie pompy oleju i brak smarowania
    lub
    zbyt ubogo ustawioną mieszankę co spowodowało przegrzaniem silnika i jego zatarciem
    (warto było po spuszczeniu oleju dobrze go obejrzeć ewentualnie zrobić ekspertyzę oleju (mam ciotkę na kolei która pracuje w laboratorium i mogłaby sprawdzić czy olej był przegrzany)).

Ostatnio taki motyw miałem w leciwym Porsche chłodzonym powietrzem , gdzie urwał się wentylator i silnik po prostu przegrzał się spuchł aż stanęły tłoki w cylindrach.

Co do gazu , miałem także przypadek w silniku V6 gdzie zbyt uboga mieszanka spowodowała wypalenie dziur w tłokach.

a że zajmuję się także tuningiem z doświadczenia wiem że zbyt uboga mieszanka znacznie podwyższa temperaturę spalin (nawet ponad 1000stopni) i pewnie dlatego polecały Ci najpierw katalizatory,
    co powinno było skierować podejrzenia na zły skład mieszanki.

UWAŻAJCIE - ostatnio dość często spotykam się z awariami silników spowodowanymi źle ustawionym składem mieszanki

Rider
    Ostatnio edytowane przez rider ; 2nd-January-2012 o 20:20
    Rider - Infiniti G35 Coupe

RIDERGARAGE.PL - serwis, tuning , diagnostyka, elektronika, opony nowe i używane
    SKUTERY.AUTO.PL - sprzedaż , serwis, tuning, akcesoria , części

Forumowy wyjadacz
    Do??czy?
    Feb 2011
    Mieszka w
    Węgorzewo
    Jeździ
    Mercedes GLE Coupe 350 diesel 2017, czarny,
    Podziękował
    99
    Otrzymał podziękowanie 14 raz/y

Domy?lnie

Potwierdziłeś moje przypuszczenia. Dzięki.

devikk
    Gość

Domy?lnie

Rider tyś jest jak zdrowie Już się umawiam z tymi patałachami niech mi zrobią katulany wydruk z składem mieszanki. I przy każdej następnej regulacji z pieczątka będę brał . Może tak potraktują sprawę bardziej serio bo oczywiście sianem się wykręcali , a ja nie miałem nic w reku.

Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Podobne w?tki

1. VK45DE - obrócone panewki
    By Mammothpl in forum VK45DE - V8
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 15th-December-2016, 21:33
  2. Tuning VQ35de
    By Drzymek in forum VQ35DE
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 5th-November-2016, 13:16
  3. VK45DE gasnie
    By JANEK in forum VK45DE - V8
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 15th-May-2016, 13:33
  4. Charakterystyka VQ35DE
    By Piotrek in forum Generalne Informacje i Pytania
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 9th-November-2014, 19:14
  5. co użytkownicy myśla o LPG i inne offy z tematów LPG
    By Tomek g35c in forum Infiniti i paliwa konwencjonalne i alternatywne / LPG / Diesel
    Odpowiedzi: 34
    Ostatni post / autor: 3rd-April-2013, 17:32

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

• Nie mo?esz zak?ada? nowych tematów
  • Nie mo?esz pisa? wiadomo?ci
  • Nie mo?esz dodawa? za??czników
  • Nie mo?esz edytowa? swoich postów
  •