Witam,

Infiniti G37x z 2013r-zagazowany od przebiegu 60 000 mil
aktualny przebieg 87 800 mil.
krótki opis serwisowania przez poprzedniego właściciela:
-przy przebiegu 59 228 mil - wymiana oleju w skrzyni biegów zgodnie z instrukcją serwisową, olej to ravenol (niestety nie znam konkretnego typu).
-silnik aktualnie zalany olejem Motul X Clean 5W30
-poprzednia wymiana oleju: przy przebiegu 84223 mil, wymiany co mniej więcej 10 000 km.

Oczywiście leci na wymianę oleju i filtra, planuje wymienić olej w skrzyni, olej w moście przód/tył, olej w skrzyni rozdzielczej i teraz mam kilka pytań:
1. Czy zmienilibyście olej silnikowy na np: amsoil signature 5w30 lub RAVENOL FDS 5W30 CleanSynto USVO?
Generalnie chodzi mi czy ten olej Motul XCLEAN 5W30 aby nie jest za słaby do samochodu tej klasy.
2. Czy zastosowalibyście płukankę przy przejściu z jednego oleju na drugi, czy to warte jest tego?
2. Ile zakupić litrów oleju silnikowego? ile tego wyjdzie? Około 4,7 litra ? Czyli 5 litrów wystarczy? Dokupić coś na dolewkę? Jaki polecacie filtr oleju?
3. Planuje wymienić olej w skrzyni metodą statyczną z odkręceniem miski i poluzowaniem mechatroniki?? Planuje zastować RAVENOL ATF type J2/S. Zaleje świeżym, upuszczę nadmiar, przejadę kilka kanaście km. Następnie znów wymiana ale już bez ściągania miski. Później przejadę powiedzmy z 1000 km i znów wymiana bez ściągania miski. Czy to będzie dobry koncept na wymianę ?
4. Oleje w skrzyni rozdzielczej oraz przednim i tylnim moście, czy dla skrzyni rozdzielczej można zalać ten sam olej co do skrzyni czyli RAVENOL ATF type J2/S a do mostów planuję zalać np: to: AMSOIL Severe Gear 75W90 946ml SVGPK-EA ?? Czy na mosty wystarczy mi 2 litry ??
5. Profilaktyczna wymiana pasku osprzętu, polecicie jakiś ?
6. Na gazie, na postoju minimalnie falują obroty, na benzynie normalnie. Jechać na jakąś regulację, serwis gazowy czy obserwować ? Polecicie kogoś sprawdzonego w Lublinie i okolicach do tego tematu?
7.Co jeszcze powinienem sprawdzić wymienić ? Na przykład filtry mam sportowe, zorientowałem się że je się po prostu czyści i konserwuje olejem w sprayu.
8. Czy powinienem skontrolować przewód chłodzenia i go profilaktycznie wymienić, ten od strony pasażera za silnikiem. Wyczytałem że te przewody lubiły się tam sypać i później następowały groźne wycieki.
9. Świeci się jeszcze check engine soon ale to dotyczy prawdopodobnie: Niewielka nieszczelność w układzie EVAP gdyż ten problem już występował wcześniej i ciężko nalewa się paliwo do baku.
Jak to zdiagnozować dokładnie czy to zawór czy jakiś czujnik czy przewód żeby to poprawić ??

Autko zostanie jeszcze sprawdzone komputerem diagnostycznym, podam później co tam powychodziło jeszcze.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam.