Poka? wyniki od 1 do 10 z 52

Temat: G37x Pierwszy serwis po zakupie silnik/skrzynia

Threaded View

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mafioz
    Do??czy?
    Sep 2019
    Mieszka w
    Kraków
    Jeździ
    2009 Infiniti G37S + 2014 Mercedes S550
    Podziękował
    9
    Otrzymał podziękowanie 59 raz/y

Domy?lnie

Ad. 1 5w30 nie polecam, chyba, że często go zmieniasz i jeździsz emerycko. Minimum to 5w40, a przy braku chłodnicy oleju 5w50 będzie optymalnych wyborem. Tak Amsoil będzie bardzo dobrym wyborem
    Ad. 2 Możesz użyć, nie musisz. Częsta zmiana oleju spokojnie daje radę. Jako że płukanki to w dużej mierze nafta, ja bym wolał zrobić płukankę np olejem 0w40 przez 100km i zmiana na 5w40/50. Na wymianę potrzebujesz bańkę 5l. Mam 2 G37, w ani jednym nie zauważyłem poboru oleju, a też mam auto z usa w którym jest okolica 90k mil. Kup duża butlę 5w40/50 3.8l plus 2 małe, tak na wszelki wypadek. Filtr oleju z moich obserwacji najlepszy jest od Nissana GTR. Większe ciśnienie oleju na nim jest jak na Knecht OC196
    Ad. 3 Tak, spokojnie możesz tak zrobić. Wymiana oleju taka podstawowa to bańka 5l Ci wystarczy dokładnie tego oleju co napisałeś.
    Ad. 4 Z serwisówki tak wynika, ten sam olej do skrzyni rozdzielczej co do skrzyni biegów. Skrzynia zaopatrz się w minimum 10l. Do dyfrów wchodzi 2.05l dokładnie. 1.4l tył, 0.65l przód. Olej wg mojej wiedzy ma iść 80w90 do obydwu dyfrów w przypadku AWD
    Ad. 5 Pasek Gates, chyba nic innego w rozsądnej cenie nie znajdziesz w polsce. Używam gatesa od kilku lat w autach i nie ma problemu, od razu przy pasku zobacz jak chodzi napinacz i czy rolki się nie odzywają. W rolkach w osprzęcie można wymienić same łożyska
    Ad.6 skoro faluje na gazie to pewnie do regulacji, lub czyszczenie przepustnic ( tego tak czy tak nie zaszkodzi zrobić ) Lub w najgorszym przypadku zawory już kuleją na gazie
    Ad.7 Filtry K&N można tylko myć i zakonserwować. Najważniejsza zasada, umyć, zakonserwować olejem i POCZEKAĆ 24H AŻ NADMIAR OLEJU SPŁYNIE. Później zakładać na wóz i nie będzie problemu z przepływkami jak to wszyscy mędrcy mówią
    AD.8 Tak, można ten króciec wymienić dla świętego spokoju, masz na aliexpress aluminiowe zamienniki za kilkanaście/dziesiąt złotych. Świece warto zmienić i sprawdzić ciśnienie oleju i przygotować się na wymianę uszczelek magistrali olejowej. Ciśnienie oleju poniżej 1 bar to trzeba szybciutko to zrobić póki szkód nie narobi. 1 bar na wolnych obrotach przy temperaturze oleju 80 stopni, a przy 2000rpm minimum 3 bary

Jak masz więcej pytań, wal śmiało. Trochę świata Infiniti się liznęło przez 6 lat to pomogę jak mogę.

Attached Images Attached Images
    2009 Infiniti G37S Coupe
    2014 Mercedes S550 W222
    2010 Ford Crown Victoria 4.6V8 ( R.I.P.) ;(
    2013 Infiniti G37xS Coupe -> Sprzedany
    2013 Audi A6 C7 3.0TFSI Quattro -> Sprzedany
    2006 Mercedes E200 W211 -> Sprzedany

2. Dzięki Mafioz za powyższy Post:

Kajzer93 (12th-September-2025)

Podobne w?tki

1. 3.5H Serwis po zakupie Q50 3.5 hybryda
    By Kilvan in forum Silnik i Skrzynia biegów
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 8th-December-2023, 18:34
  2. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 4th-November-2021, 14:42
  3. automatyczna skrzynia i silnik Q70
    By janusznnn in forum Infiniti - dyskusje i wątki ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 8th-July-2021, 22:21
  4. G35 i G35C - Oleje: Silnik, Dyfer i Skrzynia ile i co ile wymieniać :)
    By Coobcio in forum Silnik i Skrzynia biegów
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 26th-July-2017, 02:47
  5. Ilość oleju w G37x skrzynia
    By Arti in forum Generalne Informacje i Pytania
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 1st-March-2015, 10:47

Uprawnienia

• Nie mo?esz zak?ada? nowych tematów
  • Nie mo?esz pisa? wiadomo?ci
  • Nie mo?esz dodawa? za??czników
  • Nie mo?esz edytowa? swoich postów