Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Poka? wyniki od 1 do 10 z 52

Temat: G37x Pierwszy serwis po zakupie silnik/skrzynia

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Sep 2025
    Mieszka w
    Lublin
    Jeździ
    g37x, 2013
    Podziękował
    8
    Otrzymał podziękowanie 0 raz/y

Domy?lnie G37x Pierwszy serwis po zakupie silnik/skrzynia

Witam,

Infiniti G37x z 2013r-zagazowany od przebiegu 60 000 mil
    aktualny przebieg 87 800 mil.
    krótki opis serwisowania przez poprzedniego właściciela:
    -przy przebiegu 59 228 mil - wymiana oleju w skrzyni biegów zgodnie z instrukcją serwisową, olej to ravenol (niestety nie znam konkretnego typu).
    -silnik aktualnie zalany olejem Motul X Clean 5W30
    -poprzednia wymiana oleju: przy przebiegu 84223 mil, wymiany co mniej więcej 10 000 km.

Oczywiście leci na wymianę oleju i filtra, planuje wymienić olej w skrzyni, olej w moście przód/tył, olej w skrzyni rozdzielczej i teraz mam kilka pytań:
    1. Czy zmienilibyście olej silnikowy na np: amsoil signature 5w30 lub RAVENOL FDS 5W30 CleanSynto USVO?
    Generalnie chodzi mi czy ten olej Motul XCLEAN 5W30 aby nie jest za słaby do samochodu tej klasy.
    2. Czy zastosowalibyście płukankę przy przejściu z jednego oleju na drugi, czy to warte jest tego?
    2. Ile zakupić litrów oleju silnikowego? ile tego wyjdzie? Około 4,7 litra ? Czyli 5 litrów wystarczy? Dokupić coś na dolewkę? Jaki polecacie filtr oleju?
    3. Planuje wymienić olej w skrzyni metodą statyczną z odkręceniem miski i poluzowaniem mechatroniki?? Planuje zastować RAVENOL ATF type J2/S. Zaleje świeżym, upuszczę nadmiar, przejadę kilka kanaście km. Następnie znów wymiana ale już bez ściągania miski. Później przejadę powiedzmy z 1000 km i znów wymiana bez ściągania miski. Czy to będzie dobry koncept na wymianę ?
    4. Oleje w skrzyni rozdzielczej oraz przednim i tylnim moście, czy dla skrzyni rozdzielczej można zalać ten sam olej co do skrzyni czyli RAVENOL ATF type J2/S a do mostów planuję zalać np: to: AMSOIL Severe Gear 75W90 946ml SVGPK-EA ?? Czy na mosty wystarczy mi 2 litry ??
    5. Profilaktyczna wymiana pasku osprzętu, polecicie jakiś ?
    6. Na gazie, na postoju minimalnie falują obroty, na benzynie normalnie. Jechać na jakąś regulację, serwis gazowy czy obserwować ? Polecicie kogoś sprawdzonego w Lublinie i okolicach do tego tematu?
    7.Co jeszcze powinienem sprawdzić wymienić ? Na przykład filtry mam sportowe, zorientowałem się że je się po prostu czyści i konserwuje olejem w sprayu.
    8. Czy powinienem skontrolować przewód chłodzenia i go profilaktycznie wymienić, ten od strony pasażera za silnikiem. Wyczytałem że te przewody lubiły się tam sypać i później następowały groźne wycieki.
    9. Świeci się jeszcze check engine soon ale to dotyczy prawdopodobnie: Niewielka nieszczelność w układzie EVAP gdyż ten problem już występował wcześniej i ciężko nalewa się paliwo do baku.
    Jak to zdiagnozować dokładnie czy to zawór czy jakiś czujnik czy przewód żeby to poprawić ??

Autko zostanie jeszcze sprawdzone komputerem diagnostycznym, podam później co tam powychodziło jeszcze.
    Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mateusz ex37
    Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX80
    Podziękował
    91
    Otrzymał podziękowanie 191 raz/y

Domy?lnie

1. my lejemy 5w40 Valvoline
    2. raz na jakiś czas płukanka nie zaszkodzi.
    3. koncept dobry. My lejemy Liqui Moly Toptec 1800
    4. Nie pamiętam co laliśmy
    5. Koniecznie. Gates, Contonental, OEM
    6. Te auta nie nadają się do LPG. Bardzo szybko wypalają się gniazda zaworowe. Przy twoim przebiegi warto już zrobić pomiar luzu zaworowego. O co chodzi wyjaśnia nasz film. https://www.youtube.com/watch?v=D5qvRGw668c
    7. profilaktycznie wymiana świec.
    8. -
    9. -
    UWAGA W moich postach wyrażam własne zdanie na podstawie posiadanych kilkunastu Infiniti które mieliśmy i mamy w domu i u znajomych. Samodzielnie z pasji do mechaniki naprawiamy nasze auta. Regulujemy zawory itd. Nie Jesteśmy wyrocznią, piszę na podstawie doświadczenia z marką Infiniti. Pisze jak jest. Forum to nie klub wzajemnej adoracji. Jak Infiniti coś spartoliło to o tym piszę.

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mafioz
    Do??czy?
    Sep 2019
    Mieszka w
    Kraków
    Jeździ
    2009 Infiniti G37S + 2014 Mercedes S550
    Podziękował
    9
    Otrzymał podziękowanie 59 raz/y

Domy?lnie

Ad. 1 5w30 nie polecam, chyba, że często go zmieniasz i jeździsz emerycko. Minimum to 5w40, a przy braku chłodnicy oleju 5w50 będzie optymalnych wyborem. Tak Amsoil będzie bardzo dobrym wyborem
    Ad. 2 Możesz użyć, nie musisz. Częsta zmiana oleju spokojnie daje radę. Jako że płukanki to w dużej mierze nafta, ja bym wolał zrobić płukankę np olejem 0w40 przez 100km i zmiana na 5w40/50. Na wymianę potrzebujesz bańkę 5l. Mam 2 G37, w ani jednym nie zauważyłem poboru oleju, a też mam auto z usa w którym jest okolica 90k mil. Kup duża butlę 5w40/50 3.8l plus 2 małe, tak na wszelki wypadek. Filtr oleju z moich obserwacji najlepszy jest od Nissana GTR. Większe ciśnienie oleju na nim jest jak na Knecht OC196
    Ad. 3 Tak, spokojnie możesz tak zrobić. Wymiana oleju taka podstawowa to bańka 5l Ci wystarczy dokładnie tego oleju co napisałeś.
    Ad. 4 Z serwisówki tak wynika, ten sam olej do skrzyni rozdzielczej co do skrzyni biegów. Skrzynia zaopatrz się w minimum 10l. Do dyfrów wchodzi 2.05l dokładnie. 1.4l tył, 0.65l przód. Olej wg mojej wiedzy ma iść 80w90 do obydwu dyfrów w przypadku AWD
    Ad. 5 Pasek Gates, chyba nic innego w rozsądnej cenie nie znajdziesz w polsce. Używam gatesa od kilku lat w autach i nie ma problemu, od razu przy pasku zobacz jak chodzi napinacz i czy rolki się nie odzywają. W rolkach w osprzęcie można wymienić same łożyska
    Ad.6 skoro faluje na gazie to pewnie do regulacji, lub czyszczenie przepustnic ( tego tak czy tak nie zaszkodzi zrobić ) Lub w najgorszym przypadku zawory już kuleją na gazie
    Ad.7 Filtry K&N można tylko myć i zakonserwować. Najważniejsza zasada, umyć, zakonserwować olejem i POCZEKAĆ 24H AŻ NADMIAR OLEJU SPŁYNIE. Później zakładać na wóz i nie będzie problemu z przepływkami jak to wszyscy mędrcy mówią
    AD.8 Tak, można ten króciec wymienić dla świętego spokoju, masz na aliexpress aluminiowe zamienniki za kilkanaście/dziesiąt złotych. Świece warto zmienić i sprawdzić ciśnienie oleju i przygotować się na wymianę uszczelek magistrali olejowej. Ciśnienie oleju poniżej 1 bar to trzeba szybciutko to zrobić póki szkód nie narobi. 1 bar na wolnych obrotach przy temperaturze oleju 80 stopni, a przy 2000rpm minimum 3 bary

Jak masz więcej pytań, wal śmiało. Trochę świata Infiniti się liznęło przez 6 lat to pomogę jak mogę.

Attached Images Attached Images
    2009 Infiniti G37S Coupe
    2014 Mercedes S550 W222
    2010 Ford Crown Victoria 4.6V8 ( R.I.P.) ;(
    2013 Infiniti G37xS Coupe -> Sprzedany
    2013 Audi A6 C7 3.0TFSI Quattro -> Sprzedany
    2006 Mercedes E200 W211 -> Sprzedany

4. Dzięki Mafioz za powyższy Post:

Kajzer93 (12th-September-2025)

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Sep 2025
    Mieszka w
    Lublin
    Jeździ
    g37x, 2013
    Podziękował
    8

Domy?lnie

Cytat Napisa? Mateusz ex37 Zobacz post
    7. profilaktycznie wymiana świec.
    Polecisz jakieś świece ??
    Ostatnio edytowane przez Kajzer93 ; 11th-September-2025 o 14:41

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Sep 2025
    Mieszka w
    Lublin
    Jeździ
    g37x, 2013
    Podziękował
    8

Domy?lnie

Cytat Napisa? Mafioz Zobacz post
    Filtr oleju z moich obserwacji najlepszy jest od Nissana GTR. Większe ciśnienie oleju na nim jest jak na Knecht OC196
    Czy ten filtrBOSCH 0 986 4B7 061 Filtr oleju) się sprawdzi? albo ridex plus-ma 92 mm wysokości?
    Ad.7 Filtry K&N można tylko myć i zakonserwować. Najważniejsza zasada, umyć, zakonserwować olejem i POCZEKAĆ 24H AŻ NADMIAR OLEJU SPŁYNIE. Później zakładać na wóz i nie będzie problemu z przepływkami jak to wszyscy mędrcy mówią

Czym umyć taki filtr? Przedmuchać sprężonym powietrzem, przepłukać wodą, wysuszyć, zakonserwować olejem i postawić gdzieś na 24H?
    [QUOTE=Mafioz;101656]Świece warto zmienić
    polecisz jakieś ?
    sprawdzić ciśnienie oleju i przygotować się na wymianę uszczelek magistrali olejowej.
    Mam model z 2013r. ponoć od tego rocznika jest to poprawione ?? Oczywiście te parametry pomierzę. Patrząc przyszłościowo jeśli wszystko w silniku jest ok to planowałem to wykonać jeśli by wyszło coś z tymi luzami, to przy okazji rozrząd by się zrobiło ale na ten moment zakładam że nie będę musiał tego szybko robić.
    Ostatnio edytowane przez Kajzer93 ; 11th-September-2025 o 14:41

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mateusz ex37
    Do??czy?
    Nov 2018
    Mieszka w
    Świat
    Jeździ
    RX450h, EX37, QX80
    Podziękował
    91
    Otrzymał podziękowanie 191 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? Kajzer93 Zobacz post
    Polecisz jakieś świece ??
    My do wszystkich naszych Infiniti montujemy NGK. Denso gorzej sprawdza się na LPG
    UWAGA W moich postach wyrażam własne zdanie na podstawie posiadanych kilkunastu Infiniti które mieliśmy i mamy w domu i u znajomych. Samodzielnie z pasji do mechaniki naprawiamy nasze auta. Regulujemy zawory itd. Nie Jesteśmy wyrocznią, piszę na podstawie doświadczenia z marką Infiniti. Pisze jak jest. Forum to nie klub wzajemnej adoracji. Jak Infiniti coś spartoliło to o tym piszę.

8. Dzięki Mateusz ex37 za powyższy Post:

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Mafioz
    Do??czy?
    Sep 2019
    Mieszka w
    Kraków
    Jeździ
    2009 Infiniti G37S + 2014 Mercedes S550
    Podziękował
    9
    Otrzymał podziękowanie 59 raz/y

Domy?lnie

[QUOTE=Kajzer93;101659]Czy ten filtrBOSCH 0 986 4B7 061 Filtr oleju) się sprawdzi? albo ridex plus-ma 92 mm wysokości?

Czym umyć taki filtr? Przedmuchać sprężonym powietrzem, przepłukać wodą, wysuszyć, zakonserwować olejem i postawić gdzieś na 24H?
    Świece warto zmienić
    polecisz jakieś ?

Mam model z 2013r. ponoć od tego rocznika jest to poprawione ?? Oczywiście te parametry pomierzę. Patrząc przyszłościowo jeśli wszystko w silniku jest ok to planowałem to wykonać jeśli by wyszło coś z tymi luzami, to przy okazji rozrząd by się zrobiło ale na ten moment zakładam że nie będę musiał tego szybko robić.
    Bierz ten filtr, dużo nie kosztuje
    https://allegro.pl/oferta/oryginalny...em-17766170846

Do filtrów używam oryginalnego czyściwa K&N oraz oryginalnego oleju do konserwacji z tego linku. Zawsze daje pod prysznic z środkiem czyszczącym wypłukuje go całkowicie a na koniec warstwa oleju
    https://allegro.pl/oferta/k-n-srodek...ml-17779846877

Świece polecam denso o takim numerze FXE24HR11. Oczywiście te są dedykowane do VQ37VHR użytkowanych na benzynie, na lpg nie mam wiedzy

Ważny jest miesiąc produkcji. Z mojej wiedzy tylko ostanie miesiące z rocznika 2012 mogą mieć poprawioną magistralę. Na 100% poprawioną ma model Q60 w tej samej budzie, czyli rocznik 2013+. Ja mam G37xS z 06.2012 i mam do zrobienia magistralę. Najpewniej to sprawdzić sobie ciśnienie manometrem
    2009 Infiniti G37S Coupe
    2014 Mercedes S550 W222
    2010 Ford Crown Victoria 4.6V8 ( R.I.P.) ;(
    2013 Infiniti G37xS Coupe -> Sprzedany
    2013 Audi A6 C7 3.0TFSI Quattro -> Sprzedany
    2006 Mercedes E200 W211 -> Sprzedany

10. Dzięki Mafioz za powyższy Post:

FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar Maxx
    Do??czy?
    Feb 2017
    Mieszka w
    Jaworzno
    Jeździ
    Q50s 2.0t 2016 Malbec Bl/ Nissan370z
    Podziękował
    119
    Otrzymał podziękowanie 131 raz/y

Domy?lnie

Cytat Napisa? Kajzer93 Zobacz post
    1. Czy zmienilibyście olej silnikowy na np: amsoil signature 5w30 lub RAVENOL FDS 5W30 CleanSynto USVO?
    Generalnie chodzi mi czy ten olej Motul XCLEAN 5W30 aby nie jest za słaby do samochodu tej klasy.
    Koledzy proponują 0w40 co jest optymalnym wyborem , warto pomysleć ewentualnie o MILLERS EE performance 0w50 jesli korzystasz z pełnych osiągów silnika . Amsoil 5w50 za gesty , bedziesz odczuwał efekt zamulenia silnika zanim sie nie rozgrzeje i na dodatek nie jest to dobry wybór jesli jeździsz na krótkich dystansach
    Millers EE 5w50 jest nieco rzadszy od amsoila i ma modyfikator tarcia , używam w 370z i znakomicie utrzymuje temperature w zakresie 92-98 C podczs normalnej jazdy , latem na niemieckiej autostradzie nigdy nie przekracza 110 C

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Sep 2025
    Mieszka w
    Lublin
    Jeździ
    g37x, 2013
    Podziękował
    8

Domy?lnie

Cytat Napisa? Mateusz ex37 Zobacz post
    My do wszystkich naszych Infiniti montujemy NGK. Denso gorzej sprawdza się na LPG
    1305 NGK DF8H-11B świeca zapłonowa M12 x 1,25, Rozmiar klucza: 14 mm | AUTODOC cena i opinie
    taka się nada ??
    Świecę zmienię sobie w następnym miesiącu bo to 6 stówek będzie to rozłożę sobie to w czasie.
    Proszę upewnij mnie, czy właściwy moment obrotowy dla dokręcenia świecy jest 19.6 Nm?

Dopiero dołączylem
    Do??czy?
    Sep 2025
    Mieszka w
    Lublin
    Jeździ
    g37x, 2013
    Podziękował
    8

Domy?lnie

Bierz ten filtr, dużo nie kosztuje
    https://allegro.pl/oferta/oryginalny...em-17766170846
    Zamówiony, dzięki.

Do filtrów używam oryginalnego czyściwa K&N oraz oryginalnego oleju do konserwacji z tego linku. Zawsze daje pod prysznic z środkiem czyszczącym wypłukuje go całkowicie a na koniec warstwa oleju
    https://allegro.pl/oferta/k-n-srodek...ml-17779846877
    Ekstra!! na youtube jest instrukcja jak to robić: How to Clean K&N Oiled Cotton Intake Filters | OFFICIAL INSTRUCTIONS
    Dzięki

Co do świec, skorzystam z porad użytkowników LPG czyli kolegi Mateusz ex37.
    Dzięki, gdyby nie LPG to wrzucałbym DENSO.

Czy można jakoś dowiedzieć się z kodu vin lub gdzieś jakiś numer wybity na obudowie silnika który wskazywał by na datę produkcji, fabrykę, montaż itp.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Podobne w?tki

1. 3.5H Serwis po zakupie Q50 3.5 hybryda
    By Kilvan in forum Silnik i Skrzynia biegów
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 8th-December-2023, 18:34
  2. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 4th-November-2021, 14:42
  3. automatyczna skrzynia i silnik Q70
    By janusznnn in forum Infiniti - dyskusje i wątki ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 8th-July-2021, 22:21
  4. G35 i G35C - Oleje: Silnik, Dyfer i Skrzynia ile i co ile wymieniać :)
    By Coobcio in forum Silnik i Skrzynia biegów
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 26th-July-2017, 02:47
  5. Ilość oleju w G37x skrzynia
    By Arti in forum Generalne Informacje i Pytania
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 1st-March-2015, 10:47

Uprawnienia

• Nie mo?esz zak?ada? nowych tematów
  • Nie mo?esz pisa? wiadomo?ci
  • Nie mo?esz dodawa? za??czników
  • Nie mo?esz edytowa? swoich postów